Prejmer – o asezare straveche a cavalerilor teutoni

Prejmer – o asezare straveche a cavalerilor teutoni

0 139
Prejmer, mai demult Prajmar, Presmer (in dialectul sasesc Torteln, in germana Tartlau, Tartlen, Tortalen, in maghiara Prázsmár) este o localitate in judetul Brasov.
Data fondarii si originea asezarii nu sunt cunoscute. Originea slava a numelui romanesc si maghiar al localitatii permite ipoteza ca localitatea actuala a fost precedata de o asezare mai veche de origine slava. Cert este doar faptul ca prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1240, atunci cand regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1270), cedeaza biserica din Prejmer cu „toate veniturile si drepturile” sale, capitulului manastirii Citeaux in Bourgogne, abatia-mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al intregului ordin.
Pe la 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneste intr-un document adresat teutonilor numele raului Tarlung, pe langa care va creste localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica pana la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea saseasca a localitatii). Lacasul de cult a fost construit in stilul gotic burgund introdus de cistercieni la Carta.
Prejmerul imparte cu Harmanul zona de rezervatie naturala “Mlastina eutrofa cu Laleaua pestrita”, precum si rezervatia forestiera a padurii de stejar, ce se intind pe o suprafata de 300 ha. Nu in ultimul rand, peisajul primitor al Prejmerului este dat de multimea cuiburilor de berze care creeaza un farmec aparte localitatii.
Comuna Prejmer (Tartlau, Prázsmár) este situata in nord estul judetului Brasov, fiind una dintre cele mai mari comune, atat ca populatie, cat si ca intindere.
Se invecineaza la vest cu comuna Harman, la sud cu comuna Tarlungeni, la est cu comuna Teliu si la nord cu judetul Covasna.
Comuna este formata din trei sate: Prejmer, Lunca Calnicului si Stupini Prejmer.
Situata intr-o pozitie favorabila, comuna Prejmer are coordonate ce-i ofera unicitate si un plus de valoare fata de localitatile rurale din Judetul Brasov. Datorita asezarii Prejmerului intr-o zona cu avantaje naturale si la o distanta mica de un centru urban important ca Brasovul, s-au putut crea conditii favorabile pentru organizarea si dezvoltarea turismului rural, avand ca principal punct de atractie Cetatea Taraneasca cu Biserica Evanghelica, edificata de catre locuitorii sasi si care este monument istoric.
Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniti prin pasul Buzau, de aceea regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare in Tara Barsei. Asa a inceput fortificarea bisericii, prin ridicarea unei incinte inalte si puternice inconjurata de un sant lat de apa. Cetatea Prejmer a fost cladita in forma de cerc avand ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, poduri si porti de fier care se ridicau. In cetate sunt fixate in ziduri niste guri de foc pe care se turnau smoala, apa clocotita, ulei incins. Unul din dispozitivele de lupta era ”Orga Mortii” formata din mai multe arme care trageau toate deodata, aceasta producea frica inamicului si multe pierderi. In jurul cetatii erau facute santuri adanci care erau umplute cu apa in caz de pericol.
Biserica fortificata de la Prejmer a suferit numeroase interventii. Intre anii 1960 si 1970, au avut loc restaurari intreprinse de Directia Monumentelor de pe urma carora cetatea si-a capatat forma initiala. In 1999, biserica a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
EVENIMENTE ANUALE la PREJMER:
Zilele comunei Prejmer – Au loc in jurul datei de 29 iunie, sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel. Organizate de Consiliul Local si Primaria Prejmer, in parteneriat cu Consiliul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, manifestarea urmareste constientizarea si conservarea patrimoniului cultural local, implicarea locuitorilor in activitati culturale si sportive, dar si promovarea produselor locale. Sarbatorea mai cuprinde concursuri, activitati recreative, recitaturi folclorice, dar si spectacole de dans si teatru medieval.
Festivalul clatitelor – Pentru comuna Prejmer este deja o traditie acest eveniment ce are ca scop pastrarea unei traditii a zonei, specifice anotimpului rece, in vederea conservarii mostenirii culturale. In cadrul festivalului se realizeaza o „Caravana a clatitelor”, cu plecare din fata Cetatii Taranesti. In 2011 festivalul a ajuns la editia a XII-a. Se desfasoara anual in luna februarie.
Ziua Recoltei – Ca si alte localitati rurale din Tara Barsei, Prejmerul serbeaza Ziua Recoltei in luna octombrie, prilej pentru producatorii din zona de a se intalni si a-si promova roadele pentru care au muncit tot anul. Locuitorii comunei si cei din imprejurimi sunt invitati la spectacole folclorice si petrecere. Pentru turisti este o buna ocazie sa achizitioneze produse traditionale romanesti, sasesti si secuiesti sau sa deguste preparate specifice zonei.
Balul Zoritorilor – Este o traditie care se pastreaza si in Cristian, la inceputul lunii ianuarie. Balul Zoritorilor are loc dupa Anul Nou, dupa ce tinerii satului, intitulati ceata Zoritorilor, au fost la colindat si au adunat bani pentru organizarea balului. Este o ocazie pentru comunitatea locala sa se intalneasca si sa petreaca impreuna, dupa ce au Sarbatorit Craciunul in familie.
 
Surse:

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.