Premiera romaneasca: vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin

Premiera romaneasca: vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin

0 240

Vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin, boala fara durere sau simptome specifice, dar care omoara anual peste doua mii de romance, este disponibil pe piata, medicii incercand sa-l includa in programul national de imunizari. El a fost lansat miercuri si in Romania.


Este vorba despre Silgard, vaccinul recombinat tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), primul si singurul produs de acest tip din lume, care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verigile genitale si alte afectiuni cauzate de cele patru tipuri de HPV. Recunoscut ca o inovatie in medicina mondiala si aprobat de Comisia Europeana in numai noua luni, Silgard (produs de compania Merck Sharp &Dohme) poate fi administrat copiilor intre 9 si 15 ani si femeilor tinere cu varste intre 16-26 ani, dar si peste aceasta varsta cu aprobarea medicului.


Schema de vaccinare curpinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni (0, 2 si 6 luni). Ca sa actioneze la nivel maxim, vaccinul ar trebui administrat copiilor – baieti si fete – la varsta de 11-12 ani. Studiile si testele clinice au demonstrat ca vaccinul previne total cazurile de cancer de col si alte afectiuni provocate de HPV 6,11,16 si 18, atunci cand este administrat la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virusuri inainte de vaccinare.


In Europa, aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin (40 in fiecare zi). Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta din Europa 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.


In Romania, cancerul de col ucide cinci femei in fiecare zi, plasandu-se pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin aceasta afectiune. Aceasta maladie reprezinta a doua cazua de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima la femeile tinere (25-44 ani).


Ingrijorator este faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in Romania este in continua crestere, de la 15,68 cazuri la suta de mii de femei in 1982, la 31,5 cazuri la suta de mii de femei in anul 2000. Cifrele ridicate de mortalitate prin cancer de col uterin care se inregistreaza in Romania, se datoreaza in primul rand diagnosticarii tardive a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv). Conforma OMS, rata mortalitatii prin cancer col uterin in Romania este de 2-2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.