Premierul Cioloș vrea dezvoltarea clasei de mijloc la …sate!
In nota cunoscuta a politicienilor romani premierul Dacian Ciolos ne promite cu darnicie si generozitate folosind teme actuale cu anumit impact public. Cea mai noua promisiune, dupa Programul ANTISARACIE, dezvoltarea clasei de mijloc la sate, asta probabil si in urma experientei de Comisar pentru Agricultura Europei. Din pacate fostul comisar nu a incercat sa faca o definire a termenului pentru a ne orienta si clarifica ce se doreste cu aceasta noua promisiune!
Dintr-o informatie de presa se arata ca Guvernul va lansa în perioada următoare un pachet de măsuri care are în vedere dezvoltarea clasei de mijloc la sate, a anunțat la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Dacian Cioloș.
„În săptămânile următoare, lucrăm împreună cu domnul ministrul (al Agriculturii — n.r.) și cu Cancelaria la un pachet de măsuri care să vizeze dezvoltarea clasei de mijloc la sate, folosind și Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și alte programe operaționale, un pic după același model pe care l-am folosit și pentru acel pachet antisărăcie, deci luând anumite instrumente legislative care să stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, a spus Cioloș la conferința ‘Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene’.
Cioloș a adăugat că pachetul de măsuri respectiv va fi lansat cel mai probabil în cursul lunii martie și că obiectivul principal pentru mediul rural va fi dezvoltarea unei clase de mijloc „cu reale capacități de antreprenoriat pornind de la agricultură, de la sectorul agro-alimentar și care să meargă dincolo de aceasta și să constituie o resursă viabilă și de durată a sectorului local”.
Fara indoiala poate ca premirul Ciolos a vazut ce vedem si noi, ca satul romanesc nu are nevoie de prea multe programe, ca sa atinga rapid orizontul de asteptare si de modernizare necesar competitie cu agricultura din vestul Europei.
In schimb este nevoie ca acelea programe/masuri ce vor fi selectate si promovate/implementare sa fie dublate de o finantare constanta care sa urmareasca cel putin doua cicluri electorale fara modificari legislative anuale.
Trebuie sa invatam din ultima tragedie a micutilor din Arges si sa fim mai atenti la importuri. Un obiectiv important in aceasta noua strategie care ni se propune ar trebui sa aduca independenta de importuri, din ce in ce mai periculoase datorita modificarilor genetice sau hormonilor de crestere utilizati.
Vlad T.