Premierul Marcel Ciolacu tot pe drumul „de la vorbe la fapte”… altădată!

Premierul Marcel Ciolacu tot pe drumul „de la vorbe la fapte”… altădată!

0 135

Deplasările prin țară îl stimulează „ideatic”pe Marcel Ciolacu, președintele PSD și premierul României.
Pe când se afla, cândva, prin Banat, a luat cu asalt „păcănelele” și, la câteva luni distanță, ne-am pricopsit cu o lege care spune „stop” jocurilor de noroc doar acolo unde acestea nu prea sunt, adică in localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Pe cale de consecință, cele patru miliarde de euro ale industriei de profil, din urbanul mare și mijlociu, n-au fost atinse nici măcar cu un pai.
Pe la sfârșitul anului trecut, aștepta de la ministere rezultatele măsurilor ce le ordonase in legătură cu reducerea de personal. Rezultatul a fost dezamăgitor: au fost reduse doar opt posturi la Ministerul Muncii și vreo două-trei la Secretariatul general al Guvernului.
Restul ministerelor, nimic… Angajările la stat, însă, au continuat, de ordinul a câteva zeci de mii, mai cu seamă pentru clientelarii coaliției de guvernare!
Acum, din Maramureș, după o ciorbă de fasole servită la cantina unei fabrici de mobilă, alături de niste doamne vizibil emoționate, Marcel Ciolacu a lansat o triplă „amenințare” pentru anul viitor: reforma fiscal-bugetara, cea a statului și cea administrativ-teritorială.
Despre reducerea impozitării muncii, nici o vorbă…
Legea salarizării unitare in domeniul public, așezată pe calapodul binecunoscut al neputinței sau oportunismului, rostogolită pentru anul viitor, cu toate că era scadenta în această lună!
Pentru cei cu ceva minte, se iscă o adevărată dilemă.
In acest an, alegerile locale – pentru comune, orașe, municipii și județe – se derulează pe structura administrativ-teritorială existentă, in toate cele 3.200 de UAT-uri din țară.
Mandatele celor ce vor fi aleși în 9 iunie 2024 au o durată de patru ani. Așa stând lucrurile, conform Codului Administrativ, cum se va realiza reforma administrativ-teritorială în 2025, așa cum ne-a grăit premierul Marcel Ciolacu în euforia ce l-a cuprins recent în Maramureș ?
Prin punerea Constituției între paranteze?
Sau prin trecerea „de la fapte la vorbe”, după o zicere celebră de-a domniei sale ce i s-a lipit de „zestrea de cugetări” ca marca de scrisoare?
Studiile de Drept „la privat””, pe când avea o vârstă cam tomnatecă, iată,îi cam joacă feste… Chiar și cu o licență luată la nouă ani după absolvire, nu la cel mult trei ani, așa cum prevede legea…
Logica, legea și bunul simț ne spun că reformele menționate de premierul actual al Romaniei sunt realizabile, dacă există voință politică, abia peste cinci ani, nicidecum din 2025!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.