Premierul Victor Ponta nu a plagiat

Premierul Victor Ponta nu a plagiat

0 140
Consiliul NaÅ£ional de Etică a decis miercuri că teza de doctorat elaborată de premierul Victor Ponta ÅŸi susÅ£inută public în anul 2003 respectă cerinÅ£ele academice din acea perioadă ÅŸi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinÅ£e cu alte teze de doctorat susÅ£inute în acea perioadă.
Potrivit raportului ÅŸi hotărârii CNE postată pe site-ul organismului, teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Totodată, tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului ÅŸi al conducătorului de doctorat.
Raportul precizează că autorul tezei de doctorat a efectuat activităţile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă, respectă un plan "coerent de cercetare", iar metodologia de cercetare este în concordanţă cu normele ÅŸi practicile din domeniul ÅŸtiinÅ£elor juridice de la acea dată.
De asemenea, cercetarea, aÅŸa cum rezultă din referatele membrilor din comisia de susÅ£inere, prezintă elemente de noutate ÅŸi cuprinde analize pertinente ÅŸi bibliografia utilizată de autor este menÅ£ionată la sfârÅŸitul lucrării. "Nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta ÅŸi-ar fi însuÅŸit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparÅ£ineau ÅŸi le-ar fi prezentat drept contribuÅ£ii personale sau originale", se arată în raport.
Membrii raportului susÅ£in că teza de doctorat a fost susÅ£inută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii BucureÅŸti în data de 1.04.2003 în prezenÅ£a unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil MolcuÅ£, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Åžaguna ÅŸi alÅ£i specialiÅŸti de renume care au apreciat valoarea lucrării.
"În urma analizelor efectuate s-a constatat că procedurile în urma cărora Victor Ponta a obÅ£inut titlul de doctor în ÅŸtiinÅ£e juridice au fost în acord cu legislaÅ£ia în vigoare ÅŸi nu se poate susÅ£ine calificarea de plagiat", subliniază raportul CNE. Totodată, CNE ia act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susÅ£inerii tezei de doctorat de către Victor Ponta ÅŸi reÅ£ine faptul că referinÅ£ele bibliografice au fost menÅ£ionat preponderent la sfârÅŸitul lucrării.
"Prin urmare, CNE îÅŸi asumă concluziile experÅ£ilor din domeniul juridic în ceea ce priveÅŸte respectarea planului de pregătire prin doctorat, teza prin conÅ£inut ÅŸi elementele de contribuÅ£ie proprie justifică acordarea titlului de doctor. CNE apreciază că titlul de doctor în ÅŸtiinÅ£e juridice, domeniul drept a fost obÅ£inut de domnul Victor Ponta în concordanţă cu legislaÅ£ia în vigoare în anul 2003 ÅŸi calificarea de plagiat în cazul tezei de doctorat cu titlul "Curtea penală internaÅ£ională nu se poate susÅ£ine", se arată în raportul CNE semnat de vicepreÅŸedintele acestui organism, Vergil Muraru.
Potrivit raportului, CNE ÅŸi-a verificat competenÅ£a materială de soluÅ£ionare ÅŸi având în vedere că Victor Ponta are funcÅ£ia de prim-ministru, funcÅ£ie de demnitate publică, CNE constată că este singura competent legală în conformitate cu prevederile alin. 3 al art. 4 indice 2 din OrdonanÅ£a de Guvern 28/2011 privind modificarea ÅŸi completarea Legii 206/2004.
"Domnul Victor Ponta a pus la dispoziÅ£ia Consiliului documentele deÅ£inute în vederea verificării ÅŸi clarificării presupuselor abateri de la normele de conduită ÅŸi ÅŸi-a exprimat acordul de a fi dispoziÅ£ia acestui consiliu ÅŸi de a răspunde tuturor solicitărilor” , precizează CNE.
Consiliul a susÅ£inut că au fost solicitate atât Universităţii din BucureÅŸti, cât ÅŸi Consiliului NaÅ£ional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor ÅŸi Certificatelor Universitare, documente privind teza de doctorat a premierului Ponta. De asemenea, în vederea analizării comparative au fost solicitate de la diferite universităţi din Å£ară ÅŸi din BucureÅŸti teze de doctorat elaborate în anul 2003.
ReprezentanÅ£ii CNE susÅ£in că premierul Ponta ÅŸi-a susÅ£inut punctul de vedere în faÅ£a membrilor Consiliului în cadrul ÅŸedinÅ£ei acestuia din 11 iulie 2012. De asemenea, Consiliul a considerat necesar să apeleze la experÅ£i în domeniul ÅŸtiinÅ£elor juridice cu scopul de a elabora un raport fiind desemnaÅ£i trei astfel de experÅ£i care au procedat la analizarea comparativă a altor teze primite ÅŸi la verificarea documentelor depuse la dosar.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.