Premiile Gopo pentru 2010

Premiile Gopo pentru 2010

0 219

In cadrul unei gale cu un covor rosu mai reusit decat spectacolul in sine, industria de film din Romania a premiat cele mai mai importante realizari ale anului trecut. Cel mai emotionant moment a fost recompensarea lui Victor Rebengiuc pentru rol principal masculin. Numai atunci a aplaudat toata lumea si sala s-a ridicat in picioare.

Gala desfasurata in seara zilei de 28 martie la Crystal Palace Ballrooms a adus cele mai multe premii filmului lui Florin Serban, “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, care a fost premiat pentru la categoria Cel mai bun film, dar si pentru regie, actrita in rol secundar (Clara Voda), sunet, film de debut si tanara speranta (George Pistereanu).

Premierea lui „Eu cand vreau sa fluier, fluier” cu cele mai multe distinctii- nu doar pentru Cel mai bun lungmetraj dar si pentru film de debut -, te face sa te intrebi daca cei care au votat chiar au vazut toate filmele nominalizate. Ori poate s-au numarat printre cei 50 si ceva de mii care au platit bilet la cinema (pentru ca filmul a fost premiat si la categoria Filmul romanesc cu cel mai bun succes de box office).

Pentru cineva care n-a vazut niciun film dintre cele nominalizate, palmaresul ar fi un indiciu nu al bogatiei anului 2010, ci al faptului ca acesta a dat un singur film meritoriu si extraordinar – si nu acesta e adevarul. Dar majoritatea, cata a fost ea, a decis.

Gala Premiilor Gopo, vazuta la televizor, a fost lunga si plicticoasa. Operatorii Pro Cinema au batait aparatul de filmat de parca era cutremur. In permanenta vedeam invitati vanzolindu-se printre mese. La Oscaruri exista o camera pe fiecare nominalizat, ca sa stii despre cine e vorba. Aici, daca nu-i cunosteai pe nominalizati, degeaba te uitai la gala.

Operatorii l-au surprins in schimb pe Alexandre Eram fotografiind-o cu telefonul pe Andreea Esca (ce prezenta un premiu pe scena), pe Andreea Raicu privind gales la Tudor Chirila (care si el prezenta un premiu) sau pe alte tinere necunoscute care li se pareau dragute. In general, insa, filmau fara un scop anume.

Cand s-a anuntat Premiul MTV pentru cel mai bun sarut, castigat de doi actori americani din filmul lui Adrian Popovici „Eva – Povestea unui secol”, telespectatorii l-au vazut, fara nicio legatura, pe Razvan Radulescu (co-autorul filmului „Felicia, inainte de toate”). In alt rand, Cabral i-a chemat in scena pe producatorii Catalin si Daniel Mitulescu, dar nimeni nu-i spusese ca primul nu venise la ceremonie. Si tot asa.

Cei care au inmanat premiile au improvizat de cele mai multe ori nefericit (cand nu au mestecat guma si au zambit subtire ca Bogdan Dumitrache sau cand nu au facut glume proaste ca Alin Panc). Si entuziasmul salii a fost palid. Singurul moment cand toata lumea a aplaudat sanatos si s-a si ridicat de la mese a fost cand Victor Rebengiuc a urcat pe scena pentru a-si lua Premiul de interpretare pentru rolul din „Medalia de onoare”.

Actorul nu s-a asteptat sa fie intampinat cu atata dragoste. Emotionat, a renuntat la discurs, dar a mai strigat o data din sala, fara microfon: „Multumesc!!” Pentru Ion Besoiu, premiat pentru intreaga cariera, nu s-a mai ridicat nimeni. Premiul pentru intreaga activitate acordat lui Anusavan Salamanian (care in 1962 lucra cu Ion Popescu Gopo la „S-a furat o bomba”) sau Premiul special acordat scenografului Zoltan Szabo, care si el lucreaza de multi ani, au fost discrete.

Mai reusit a fost covorul rosu unde Amalia Enache si Mircea Solcanu i-au intervievat pe invitati. Trecand peste faptul ca Amalia Enache s-a minunat la un moment dat (din neatentie) ca au fost 56 de lungmetraje inscrise (au fost 56 de filme cu totul), ca si peste faptul ca printre persoanele intervievate s-au numarat si vedete ale trustului care aveau prea putina legatura cu gala in sine, covorul rosu a aratat occidental, permitandu-ne sa vedem toalete de aproape si sa ne simtim ca la un mare eveniment.

Nici aici n-au lipsit accentele locale. Daniela Nane i-a marturisit lui Mircea Solcanu ca pentru ea blana nu e blana daca nu e naturala, iar Mircea Solcanu ne-a comunicat ca Iulia Albu nu are nimic pe sub rochie. Desi cei doi prezentatori ii intrebau asiduu pe invitati care le sunt favoritii, aproape nimeni n-a avut curaj sa ii si spuna.

Dintre replicile de pe scena, de retinut a fost cea pe care George Pistereanu i-a aruncat-o Mariei Dinulescu (aceasta i-a inmanat Premiul Tanara Speranta): „Te-am mai vazut pe la evenimente, dar nu credeam ca o sa-mi dai un premiu”.

Regizorul Calin Peter Netzer l-a parat pe scenaristul sau de la „Medalia de onoare”, Tudor Voican, care n-a fost de fata pentru a-si lua premiul: „N-a putut sau n-a vrut sa vina, nu stiu exact”.

Iar Eugen Serbanescu, presedintele Centrului National al Cinematografiei, a remarcat ca „incepem sa devenim o cinematografie matura, asta neinsemnand ca ne plafonam” (sic) si a concluzionat ca „trendul e sustenabil” (probabil trendul minimalist), pentru ca exista „o densitate mare de talent pe centimetru patrat de ecran, care ne bucura”.

Ceea ce va dorim si dumneavoastra!

Premiile Gopo 2011

Cel mai bun film de lungmetraj – “Eu cand vreau sa fluier, fluier”
Cea mai buna regie – Florin Serban (Eu cand vreau sa fluier, fluier”)
Cel mai bun scenariu – Tudor Voican (“Medalia de onoare”)

Cea mai buna actrita in rol principal – Mirela Oprisor (“Marti, dupa Craciun”)
Cel mai bun actor in rol principal – Victor Rebengiuc (“Medalia de onoare”)

Cea mai buna actrita in rol secundar – Clara Voda (“Eu cand vreau sa fluier, fluier”)
Cel mai bun actor in rol secundar – Bogdan Dumitrache (“Portretul luptatorului la tinerete”)

Cel mai bun sunet – Thomas Huhn, Andreas Franck, Florin Tabacaru si Gelu Costache (“Eu cand vreau sa fluier, fluier”)
Cea mai buna imagine – Liviu Marghidan (“Portretul luptatorului la tinerete”)
Cel mai bun montaj – Dana Bunescu (“Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”)
Cea mai buna muzica originala – Vasile Sirli (“Caravana cinematografica”)

Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura – Dana Rosianu (“Caravana cinematografica”)
Cea mai buna scenografie – Cristian Niculescu (“Caravana cinematografica”)
Cel mai bun film de debut – “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, de Florin Serban

Cele mai bune costume – Viorica Petrovici (“Caravana cinematografica”)
Cel mai bun documentar – “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, de Andrei Ujica
Cel mai bun scurtmetraj – “Colivia”, de Adrian Sitaru

Premiul Tanara Speranta – George Pistereanu (“Eu cand vreau sa fluier, fluier”)
Premiul publicului pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la box office in 2010 – “Eu cand vreau sa fluier, fluier” – 55.858 bilete vandute

Cel mai bun film european al anului 2010– “Panglica alba”, distribuit de Independenta Film
Premiul pentru intreaga cariera – Ion Besoiu

Premiul pentru intreaga activitate – Anusavan Salamanian (inginer de sunet)
Premiul Special – Zoltan Szabo (scenograf)
Premiul pentru sustinerea filmului romanesc – Institutul Cultural Roman

Premiul Romanian Society of Cinematographers – Vivi Dragan Vasile (“Caravana cinematografica”)
Premiul Pro Cinema pentru cel mai popular film difuzat in 2010 la Pro Cinema – Seria BD, de Mircea Dragan
Premiul Special MTV pentru cel mai bun sarut, votat pe mtv.ro – Vincent Regan si Amy Hayes – “Eva, povestea unui secol”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.