Preotii contrazic statistica demografica la Brasov
Numarul copiilor botezati in Brasov anul trecut a fost mai mic decat in cele doua parohii ortodoxe din Londra. Si preotii altor culte crestine spun ca numarul inmormantarilor oficiate in 2015 l-a depasit cu mult pe cel al botezurilor. Mai mult de jumatate din cuplurile unite de oamenii Bisericii sunt formate din brasoveni care lucreaza in strainatate
Numarul copiilor botezati in Brasov anul trecut a fost mai mic decat in cele doua parohii ortodoxe din Londra. Si preotii altor culte crestine spun ca numarul inmormantarilor oficiate in 2015 l-a depasit cu mult pe cel al botezurilor. Mai mult de jumatate din cuplurile unite de oamenii Bisericii sunt formate din brasoveni care lucreaza in strainatate. Statisticienii ii contrazic pe preoti si spun ca sporul natural de este pozitiv la Brasov, oras cu una din cele mai mici rate ale mortalitatii.
Preotii celor sapte culte crestine din Brasov sustin ca majoritatea credinciosilor care merg la Biserica sunt intre doua varste sau la pensie, in conditiile in care tinerii nu obisnuiesc sa vina la slujbe. Sacerdotii au mai observat ca tot mai putini copii se nasc si sunt botezati la Brasov. Protopopul Ionut Benga are in toata parohia doar zece copii – o situatie care va avea consecinte sociale pe termen lung.
O alta realitate sesizata de preoti este aceea ca foarte multi brasoveni sunt plecati la munca in strainatate. Acestia vin sa se casatoreasca in tara, majoritatea in sezonul cald, dupa care pleaca din nou in afara. Acest lucru este confirmat si de statistica, astfel, in judetul Brasov, anul trecut s-au inregistrat mai multe casatorii decat in 2014.
Aceeasi parere o impartasesc si alti oameni ai Bisericii din alte culte crestine, care considera ca demografia se afla la un nivel dramatic. In unele parohii, anul trecut s-au inregistrat 33 de inmormantari si doar sase botezuri.
Si totusi, datele statistice din primele 11 luni ale lui 2015 arata ca Brasovul sta bine la capitolul demografie, fata de 2014. Anul trecut s-au inregistrat mai mult cu 389 de nasteri decat in aceeasi perioada a anului anterior. In perioada 2006 – 2013, sporul natural a fost pozitiv in judetul nostru, insa in 2014, numarul brasovenilor care au decedat a fost mai mare decat al nou-nascutilor, cu o diferenta de aproape 100 de persoane. In 2015, situatia demografica a revenit la normal, spune Ion Popescu, director executiv Directia Judeteana de Statistica. Specialistii spun ca sporul natural ramane pozitiv iar rata mortalitatii in judetul Brasov ramane si ea mult mai scazuta fata de celelalte orase din Romania. In schimb, la nivel national, din 1992, sporul natural s-a mentinut negativ.
Vifor Rotar