Prepararea diferitelor tipuri de mamaliga

Prepararea diferitelor tipuri de mamaliga

0 1827

Secretele mamaligii adevarate


Se poate prepara in doua feluri:



  1. Mamaliga pripita sau “mamaliga zburata”


Ingrediente:
2 cesti pline de malai, 4-5 cesti apa, o lingurita de sare


Mod de preparare:


Se pune apa la fiert, cu sare. Cand incepe sa clocoteasca, se toarna malaiul in ploaie, cate putin, amestecand cu facaletul. Inainte de a fi destul de vartoasa nu se mai pune malai, pentru ca mamaliga, fierband, se ingroase. Se continua sa se amestece pana cand mamaliga este destul de fiarta, se lasa sa se rabufneasca de cateva ori, apoi se rastoarna. . Eu acopar oala cu un capac si fac focul aragazului mic, si o las sa bolboreasca cateva minute, apoi o mai amestec din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul oalei. Dupa ce a clocotit si s-a ingrosat ca o crema densa, se poate folosi.



  1. Mamaliga fiarta sau? autentica mamaliga taraneasca.

Pentru prepararea ei sunt obligatorii ceaunul de tuci si focul mare. Cand clocoteste apa sarata, se toarna in ploaie doar vreo doua linguri de faina, apoi malaiul se toarna tot deodata in vas, se „rupe” gramada in patru cu un bat rotunjit de lemn (facalet) si se lasa sa fiarba in continuare un sfert de ora, pana se imbiba faina cu apa fierbinte si se inmoaie. Abia apoi se amesteca energic cu facaletul, ca sa nu se faca cocoloasele. Se fierbe inca, desi pare foarte deasa, amestecand din cand an cand, ca sa nu se arda pe vas. Indiciul ca mamaliga este foarte bine fiarta este crusta de pe vas, care trebuie sa fie rumena, iar preparatul nu se mai lipeste deloc pe facalet an timpul amestecarii. Mamaliga astfel obtinuta se rastoarna fierbinte pe o placa de lemn (fundul de mamaliga). Daca a fost corect pregatita, nu curge si nu se lipeste de vas. Dupa metoda traditionala, se taie calda, prin trecerea unui fir subtire de ata pe sub mamaliga si ridicarea lui de la margini. Astfel, preparatul ramane aspectuos si bine portionat. Mamaliga este garnitura ideala la sarmale, branza cu smantana sau preparate cu sos.



  1. Mamaliga a la Bucovina.

In Bucovina se mai pregateste si un alt fel de mamaliga delicioasa, cea cu cartofi: intr-un ceaun se pun la fiert an apa sarata cartofi dintr-un soi sfaramicios, curatati si taiati cuburi, ca pentru piure. Cand au fiert, se toarna malaiul tot si se amesteca, fara a fi necesar sa se sfarame de tot cartofii. Se lasa la fiert indelung, amestecand mereu, ca pentru mamaliga obisnuita. Este ideala servita cu branza sarata, cu lapte acru de oi, cu tochitura sau cu papara din oua proaspete.



  1. Bulzul

Ingrediente:
mamaliga, branza de burduf sau in coaja de brad, unt
Mod de preparare:


Mamaliga, mai vartoasa, se modeleaza, cu mainile umede de zer, cuprinzand in interior branza si untul. Se coc pe jar sau in cuptor pana ce devin crocanti la suprafata si branza se topeste Mod de servire Cu jintita sau lapte gros?


Mamaliga in paturi este ceva similar, dar la care intre straturile de mamaliga se pun, dupa inspiratie, branzeturi diferite, costita si carnati, iar totul se inunda in smantana si se rumeneste la cuptor.



  1. Balmos (branza de oi si mamaliga)

Ingrediente:
1 ½ pahar apa, 1 ½ pahar lapte, 3 linguri branza de oi rasa, malai, sare, ¾ pahar smantana.


Mod de preparare:


Se pune la fiert apa, laptele si sarea si se face o mamaliguta pripita. Cind este gata, se adauga branza de oi, se amesteca bine. Se serveste foarte fierbinte cu smantina. Balmos preparat traditional la stane, deosebit de gustos si de consistent, este doar o mamaliga fiarta nu in apa, ci in smantana, la care se adauga bucati de cas gras si branza iute. Pentru ca este foarte gras, preparatul se consuma in cantitati mici si in nici un caz nu se bea apa imediat, pentru ca apar tulburari intestinale severe.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.