Preparate din flori de tei si utilizarile lor.
- Infuzie : 1 lingurita la 1 cana cu apa clocotita timp de 15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. Intra in compozitia ceaiului calmant impotriva tulburarilor cardiace, a ceaiului sedativ, sudorific si calmant. Bauta fierbinte, este foarte eficienta pentru a provoca sudoratia, element foarte important in tratarea racelilor de tot felul, precum si a unor boli care apar pe fondul intoxicarii organismului.
- Tinctura: se obtine astfel: se umple pe jumatate un borcan cu pulbere de flori de tei, completandu-se restul cu alcool de 800; se inchide borcanul ermetic si se lasa totul la macerat opt zile; dupa trecerea timpului de macerare se filtreaza, iar preparatul obtinut se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se iau 5ml in pitina apa de 3 ori pe zi in afectiuni ale stomacului, litiaza biliara.
- Maceratul la rece-Are efecte mult mai puternice si mai nuantate decat infuzia de flori de tei, fiind preferat acesteia in tratarea tulburarilor de somn, a bolilor cu substrat hormonal, precum si a celor care apar pe fond nervos. Se pun de seara doua-trei lingurite de pulbere de flori de tei intr-o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa macereze minimum opt ore si se filtreaza. Se administreaza acest macerat pe stomacul gol, cate un pahar inainte de fiecare masa.
- Cataplasma cu flori de tei-Doua-trei lingurite de pulbere de flori de tei se amesteca progresiv cu apa calduta, asa incat sa formeze o pasta umeda, care se aplica printr-un tifon pe zona bolnava, si se acopera cu un nylon, ca sa se pastreze umiditatea. Se tine aceasta cataplasma vreme de o ora, dupa care pielea se lasa sa se zvante in aer liber.
- Baia cu flori de tei-Doua maini de flori de tei se lasa la inmuiat intr-o oala cu 3-5 litri de apa calduta, vreme de 12 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Se toarna acest preparat in cada de baie, peste apa fierbinte. De regula, baile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un efect somnifer destul de puternic, care nu este de natura sa favorizeze activitatile zilnice.
Cosmetica
- Cearcanele se estompeaza daca se aplica pe zona ochilor o cataplasma cu flori de tei in amestec cu flori de albastrele, dimineata si seara, cate un sfert de ora.
- Contra ridurilor si pentru pielea iritabila se fac bai de aburi cu flori de tei. In jumatate de litru de apa clocotita se pun doua lingurite de flori, iar apoi se fac inhalatii timp de 10 minute.
- Parul creste mai bogat daca se fac frictionari zilnice, la radacina parului, cu tinctura de tei.
- Pori dilatati, se inchid daca se aplica o pelicula cu miere de tei pe obraji si pe gat. Mierea se tine circa 30 de minute, dupa care se sterge cu un tampon de vata inmuiat in lapte.
- Pentru hranirea si inviorarea tenurilor ofilite se aplica urmatoarea masca compusa din: 4 linguri infuzie de tei, 1 lingura rasa de lapte praf, 1 lingura rasa de tarate de grau. Se amesteca pana se obtine o pasta care se mentine pe fata 10-15min., scotandu-se cu infuzia de tei.
- Cand sunteti obosita si nu dispuneti de prea mult timp pentru a va odihni, faceti o baie la picioare cu bai de tei.Teiul este un bun calmant si un bun decongestiv