Presa germana:Reforma justitiei romanesti „in pas de caruta“

Presa germana:
Reforma justitiei romanesti „in pas de caruta“

0 235

Comisia Uniunii Europene a facut publice joi, la Bruxelles, rapoartele intermediare pe justitie. Guvernul de la Bucuresti a fost criticat pentru incetineala reformei si o slaba lupta impotriva coruptiei. Comisia s-ar fi referit si la faptul ca Parlamentul Romaniei blocheza sistematic trimiterea in justitie a politicienilor, refuzand ridicarea imunitatii acestora. „Dupa Bulgaria, si Romania este amenintata cu blocarea subventiilor europene“ spune Tagesspiegel.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ar fi declarat ca reformele depind de modificarea legislatiei si a codului de procedura penala, si ca va inainta curand propuneri in acest sens, mai scrie cotidianul german, in editia sa de vineri.

Se mentioneaza si declaratia Procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kövesi, referitoare la ridicarea imunitatii parlamentare, ca si cazul fostului premier Adrian Nastase, pe care procuratura vrea sa-l trimita in instanta pentru coruptie.

Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca, in urma celor doua rapoarte intermediare ale Comisiei Europene despre justitia din cele doua tari, concluzia este ca „Bulgaria si Romania au inca dificultati in construirea unui stat de drept dupa normele UE. Ambele tari trebuie sa dovedeasca existenta unei justitii independente si stabile, care sa fie in stare sa rezolve si cazurile de coruptie la cel mai inalt nivel“.

Monitorizarea pe justitie a fost una dintre conditiile acceptate de Romania si Bulgaria, pentru a intra in Uniunea Europeana in 2007. Rapoartele partiale publicate joi de Comisie sunt „actualizari tehnice“, pentru a se putea evalua daca cele doua tari isi vor indeplini sarcinile trasate pentru raportul final, din luna iulie a acestui an.

Joi, sefa fiscului bulgar, Maria Murgina, a demisionat. Presa vorbeste despre implicarea unor functionari din institutia condusa de Murgina, la evaziune fiscala prin neplata de TVA, in valoare de 500 de milioane de euro.

Bulgaria a pierdut, anul trecut, fonduri europene in valoare de 220 de milioane de euro, datorita acuzatiilor de coruptie si criminalitate organizata. In raportul actual, Comisia UE nu a ajuns la o concluzie definitiva, asupra progreselor si esecurilor din procesul de reformare a justitiei bulgare.

Daca, in cazul Bulgariei, „sentinta“ Comisiei Europene este momentan evaziva, pentru Romania s-au gasit formulari clare: „Nu s-a tinut ritmul de progres prevazut pentru raportul din iulie. Au existat cateva semnale pozitive in reforma din justitie, rezultatele sunt insa putin vizibile“, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.