Presa internationala Cele mai mari proteste de dupa Revolutie

Presa internationala
Cele mai mari proteste de dupa Revolutie

0 130

In Romania mii de angajati din sistemul de stat au iesit in strada protestand impotriva scaderii pensiilor si salariilor. S-a estimat ca peste 50.000 oameni s-au adunat la protestul impotriva reducerii salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% anuntat de guvernaul roman ca masura pentru reducerea deficitului bugetar, anunta BBC.
Mii de angajati publici romani au luat cu asalt strazile Bucurestiului pentru a protesta impotriva micsorarilor de salarii planificate in vederea sustinerii economiei subrede a tarii. Romania trebuie sa micsoreze din cheltuielile publice pentru a primi cele 8 miliarde de euro ramase din pachetul de ajutor de 20 de miliarde de euro, convenit anul trecut. Sindicatele sustin insa ca oamenii de rand duc greul pentru conducerea economica deficitara a politicienilor romani. Romania isi propune sa scada deficitul fiscal de la 7,2 procente anul trecut pana la 6,8 procente in 2011, informeaza Euronews.
Zeci de mii de romani au protestat miercuri fata de planul de austeritate care prevede reducerea pensiilor si salariilor din sectorul public, in cadrul acordului cu FMI, noteaza agentia France-Presse . Manifestantii, 50.000 conform sindicatelor si 30.000 conform Jandarmeriei, cer demisia premierului liberal-democrat Emil Boc, in caz contrar amenintand cu declansarea grevei generale pe 31 mai.
„Unul dintre cele mai mari proteste de la caderea comunismului in 1989 a avut loc miercuri la Bucuresti, pe fondul deciziei Guvernului de reducere a cheltuielilor, punand sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a respecta angajamentele cu FMI”, scrie agentia Reuters, sub titlul „Mii de romani protesteaza fata de masurile de austeritate”.
„Analistii apreciaza ca Guvernul ar putea ceda presiunii publice si ar putea atenua masurile de reducere a cheltuielilor in incercarea de pastrare a popularitatii pentru majoritatea parlamentara fragila, desi alegerile sunt programate abia la sfarsitul anului 2012”, adauga Reuters, precizand ca protestele reprezinta primul test pentru determinarea Guvernului de aplicare a masurilor de austeritate.
„Mii de romani protesteaza fata de scaderea salariilor”, relateaza si agentia Associated Press, precizand ca la manifestatie participa angajati din sectorul public, profesori, medici, mineri, dar si pensionari.
„Guvernul Emil Boc are disensiuni cu sindicatele si cu opozitia, care sustin ca masurile de austeritate vor provoca o criza sociala si politica si care propun noi negocieri cu FMI. (…) Romania, al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene, mizeaza pe un imprumut de 20 de miliarde de euro acordat de FMI si UE pentru relansarea economiei, afectata de cea mai grava recesiune de dupa caderea comunismului”, comenteaza agentia Bloomberg.
Agentia DPA noteaza ca zeci de mii de romani au iesit in strada, la Bucuresti, protestand pasnic fata de planurile de reduceri bugetare. „Reducerile, stabilite de comun acord cu FMI, au fost o sursa de nemultumire in Romania, opozitia cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a administratiei sale”, subliniaza DPA.
„Zeci de mii de angajati din Romania au organizat cea mai ampla demonstratie din ultimii ani, in semn de protest fata de masurile de austeritate decise de Guvern. Peste 60.000 de sindicalisti din toata tara, reprezentand toate categoriile profesionale, s-au adunat in fata sediului Guvernului nemultumiti de planul de reducere a salariilor in scopul relansarii economiei”, relateaza China Noua.
„Zeci de mii de romani, in strada din cauza masurilor de austeritate”, titreaza ziarul Le Monde, precizand ca Bucurestiul risca sa nu poata satisface conditiile FMI.
„Protestele de la Bucuresti, la care au participat mii de persoane, au fost printre cele mai bine organizate din ultimii ani”, noteaza BBC, precizand ca Romania se confrunta cu o recesiune majora, dupa ani de crestere economica.
„Presedintele Traian Basescu i-a socat pe romani anuntand la inceputul lunii mai masuri care sa permita tarii sa indeplineasca obligatiile fata de FMI. Guvernul argumenteaza ca reducerile sunt singura metoda de evitare a cresterii taxelor, masura care ar obstructiona si mai mult cresterea economica”, scrie Financial Times.
Zeci de mii de demonstranti s-au adunat miercuri in Bucuresti pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate ale guvernului. Conform diferitelor rapoarte multimea a adunat intre 20.000 si 50.000 de oameni. Guvernul a propus reducerea salariilor de 25% si a pensiilor cu 15%, in scopul de a reduce deficitul bugetar al tarii. Economia din Romania diminuat cu mai mult de 7% fata de anul trecut. Protestul este raportat ca cel mai mare dupa Revolutia romana, scrie Novinite.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.