Presa internationala: Romania ia masuri draconice …

Presa internationala:
Romania ia masuri draconice …

0 126

Romania va adopta masuri „draconice” de reducere a salariilor pentru a nu ajunge in situatia Greciei, scrie AFP, in timp ce cotidianul Financial Times comenteaza ca masurile anuntate joi de presedintele Traian Basescu vor nemultumi profund sindicatele si opozitia. Presa straina nu comenteaza faptul ca actualele masuri vor aduce la disperare milioane de romani aflati de mai mult timp sub pragul de saracie.
Atat BBC cat si Financial Times mentioneaza, in materialul dedicat Romaniei, comparatia facuta de Traian Basescu in conferinta de presa, cand a spus despre sectorul bugetar ca este asemanator unui om de 200 de kg care sta pe umerii unuia de 50 de kg, acesta fiind economia.
„Romania, beneficiara unui important program de ajutor din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, a anuntat joi o reducere draconica a salariilor din sectorul public si a pensiilor pentru a evita un derapaj al deficitului asemanator celui cu care se confrunta Grecia”, relateaza AFP.
Presa internationala explica faptul ca Romania a fost nevoita sa ia masurile de reducere a fondului de salarii cu 25 la suta si a fondului de pensii cu 15% pentru a primi urmatoarea transa a imprumutului de 20 de miliarde de euro din partea FMI.
Intr-un blog apartinand Wall Street Journal se mentioneaza faptul ca FMI a trimis un comunicat, dupa anuntul facut de presedintele Romaniei, precizand ca „acest pachet a fost dezvoltat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI. Echipa Fondului din Bucuresti il va analiza ca parte a discutiilor care continua”.

AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania, dar nu a vindecat economia tarii
In primavara lui 2009, mult inaintea Greciei, Romania obtinea un ajutor crucial de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana, pentru a depasi criza economica. Un an mai tarziu, analistii estimeaza ca aceasta tara a evitat ce a fost mai rau, dar nu a profitat pentru a-si reforma economia, scrie AFP, intr-o analiza detaliata asupra situatiei economice din Romania, preluata de cotidianul Le Monde.
„Romania avea nevoie de banii FMI si UE, altfel s-ar fi confruntat cu o criza de lichiditati, sistemul sau financiar risca falimentul”, a declarat pentru AFP fostul ministru roman de Finante Daniel Daianu. Din pacate, recesiunea a fost mai severa decat se anticipase, a precizat economistul, „in timp ce risipa de resurse publice a continuat”. Dupa 10 ani de crestere puternica, Romania a intrat in recesiune in 2009, cand Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 7,1%. In 2010, dupa un scenariu optimist care viza o crestere de 1,3%, previziunile s-au inrautatit, iar analistii, precum si autoritatile nu au exclus posibilitatea ca recesiunea sa continue.
In schimbul imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala, Bucurestiul s-a angajat sa „scape” de aparatul birocratic obez pentru a micsora deficitul. Insa la un an dupa aceste discutii, sistemul bugetar pare intact, efectivele sale nefiind decat usor scazute, in timp ce efortul guvernului de a suprima bonusurile si primele – care adesea dubleaza salariile – s-a lovit de opozitia sindicatelor, scriu jurnalistii francezi.
Confruntat cu posibilitatea unei noi inghetari a imprumuturilor internationale, Bucurestiul a anuntat joi o serie de masuri de austeritate draconice, care includ si micsorarea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor si ajutoarelor de somaj. Doua zile mai tarziu, FMI nu a anuntat daca sustine ca aceste masuri sunt suficiente pentru a elibera o noua transa din ajutorul financiar, noteaza AFP.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.