Presedintele jucator Traian Basescu la HotNews.ro

Presedintele jucator Traian Basescu la HotNews.ro

0 241

Presedintele jucator Traian Basescu la HotNews.ro
Presedintele Traian Basescu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre criza, FMI, relatiile cu opozitia sau alte teme la zi.
Intrebari puse de cititorii HotNews.ro:

Intrebarea nr. 1 v
Dle Presedinte, neaderarea la Schengen in termenul stabilit ar crea o presiune asupra justitiei si un cadru favorabil pentru curatarea ei. Aveti la indemana si alte parghii? Daca nu, mi se pare oricum un pret mic.
Traian Basescu
Da, este o parghie, dar ea reflecta doar slabiciunea noastra ca oameni politici.
Si explicatia este urmatoarea: in fapt, stim din toate rapoartele din 2007 si pana acum, ca CSM-ul nu a fost structura care sa catalizeze evolutia pozitiva a justitiei din Romania. Dimpotriva, de multe ori a fost doar o organizatie sindicala. Iar acest fapt trebuia sa ne faca demult, pe noi, ca oameni politici, sa modificam legea de modificare a CSM, sa readucem atributiuni importante la ministerul de justitie pentru a putea sa ne indeplinim obligatiile in raport cu partenerii externi, dar si obligatiile fata de romani.
Prea putini romani spun ca de vina pentru nefunctionarea justitiei este CSM. De regula, ei atribuie responsabilitatea politicienilor, Guvernului, Presedintelui. Si atunci, daca suntem incarcati cu aceasta responsabilitate, trebuia sa actionam prin modificarea legii. Acum, eu nu mai am nici un dubiu ca aceasta este solutia.

Intrebarea nr. 2 Addy
Orice discutie cu privire la perpetuarea statului social pe termen lung trebuie sa fie legata si de aspecte demografice. Va implementa Romania un program de imigratie prin care:
1)sa respingem imigrantii care doar vor atarna de gatul statului social
2)sa atragem imigrantii care ar putea veni cu un plus pentru economia romaneasca ?
Daca da, in ce forma ? Daca nu, de ce nu ?
Traian Basescu
Problema statului social este unul din subiectele majore pe care politicieni si cetateni trebuie sa-l abordam in perioada imediat urmatoare. Este esential pentru ca insusi statul roman este definit prin Constitutie ca fiind un stat democratic si social. Si atunci este clar ca noi nu avem doar o problema teoretica, ci avem si una practica.
In primul rand, plec de la realitatea ca desi avem aceasta definitie pentru statul roman, nimeni nu a definit inca in ce parametri se misca un stat social. Cat suport social acorda statul. Depaseste limita celor care nu pot si se intinde cu subventii si sustinere financiara si la alte categorii, si daca da, pana unde? Aceasta ar fi chestiunea de principiu.
Nu putem face acest lucru, sa respingem imigrantii de care vorbiti la punctul 1. Dar putem avea politici care sa stimuleze un anumit tip de imigratie.
Si va dau un exemplu: Romania a avut mari dificultati in perioada 2007 – 2008 in asigurarea fortei de munca necesare cresterii economice. Dincolo de motivatii istorice, am adoptat atunci legi care sa stimuleze acordarea cetateniei pentru cetateni ai Republicii Moldova. Este adevarat ca a fost un obiectiv secundar, dar foarte multi tineri lucreaza, au lucrat, invatat si continua sa invete in Romania, iar acest lucru ne ajuta sa nu fim foarte generosi in acordarea cetateniei unor oameni proveniti din zone indepartate.

Intrebarea nr. 3 Andrei
Considerati ca a fost atins un punct critic al “taierilor” (odata cu CASS-ul pentru pensionari), dincolo de care rezistenta populatiei va deveni din ce in ce mai inversunanta si rezultatul va fi: fie revenirea PSD la putere in 2012 (care a declarat deschis ca va aplica “Restauratia”) sau virarea PDL spre stanga (ultima initiativa, legea indemnizatiei pentru mame, din care au iesit cel mai rau mamele cu salarii peste 1200 ron este elocventa in privinta virarii PDL)?
Traian Basescu
Punctul critic al taierilor veniturilor populatiei a fost atins, fie ca vorbim de reduceri de salarii, reduceri in asistenta sociala sau impozitarea pensiilor. Aici intra si pachetul de reducere a cheltuililor pentru cresterea copilului. Asta nu inseamna ca nu vor continua ajustarile de cheltuieli in aparatul bugetar. Dar nu prin reduceri de venituri, ci prin optimizarea numarului de salariati in fiecare sector, acolo unde personalul este excedentar sau ineficient.

Intrebarea nr. 4 Dan
Veti participa la taierea panglicii la Pasajul Basarab (primavara 2011), in ipoteza in care veti fi invitat de actualul Primar General?
Traian Basescu
Nu cred. Pentru ca daca as participa la inaugurarea acestui pasaj as crea un precedent periculos pentru mine.
Explic: ar trebui sa merg la tot ce inaugureaza Sorin Oprescu. Si va dau exemple: proiectul de revitalizare a orasului vechi – este un proiect contractat in timpul mandatulului meu de primar general, costa 28 de milioane de euro. Proiectul de modernizare a 110 scoli – este contractat in timpul mandatului meu, se finalizeaza acum, costa circa 200 milioane euro cu BEI. Ce ar fi sa ma duc la 110 scoli? Nu s-ar mai vedea Oprescu. Proiectul pasajului deja cred ca poate sa-mi poarte numele. Si multe altele.
In ceea ce-l priveste, il asigur ca voi merge cand se va inaugura autostrada suspendata sau voi deschide Jocurile Olimpice din 2020.

Intrebarea nr. 5 Straistaru Eugen
1. Relatia cu Republica Moldova:
In cazul unei aliante PD-PCRM, si in cazul in care acestia vor fi capabili sa propulseze un presedinte, care va fi pozitia pe care o va sustine Romania la nivel european iar in Romania cum veti justifica cheltuirea celor 100mil euro?
2. Dl. Presedinte, cine v-a facut sa va schimbati opinia in privinta denumirii tigan /rrom?
“I believe it’s a big mistake, I’ll never promulgate such a law. I’ll send the law back,” ( www.ft.com ). Cu deosebit respect! Straistaru Eugen
Traian Basescu
In ceea ce priveste republica Moldova, speranta mea este ca vor reusi sa mentina Alianta pentru Europa. De asemenea, ne vom mentine asistenta financiara pentru republica Moldova in orice situatie. Va pot spune ca numai anul acesta, Romania a furnizat deocamdata asistenta de circa 8 milioane euro (reconstructia a circa 800 de case afectate de inundatii).
Romania va fi in orice conditii un sustinator al aspiratiilor europene ale cetatenilor republicii Moldova, indiferent cine va guverna la Chisinau.
Cu privire la denumirea tigan/rrom, raspunsul scurt este urmatorul: a fost o greseala cand, in 1992, s-a schimbat numele din tigan in rrom, iar acum ar fi fost o si mai mare greseala ca, fara sa-i intrebam, sa le schimbam numele din rromi in tigani. Pana la urma, este o chestiune de asumare a acestei etnii, cu care nu ne putem juca functie de optiuni la fiecare 20 de ani.

Intrebarea nr. 6 Adela
1.Care este natura relatiei dintre Crin Antonescu si moguli?
2.Daca Crin Antonescu ar fi inlaturat de la conducerea PNL credeti ca in 2012 s-ar crea premisele refacerii aliantei DA?
Traian Basescu
Este opinia mea ca si Crin Antonescu se afla in aceeasi capcana in care s-a aflat Mircea Geoana. Doar ca el a schimbat mogulul. Considera, probabil, ca, avand in spate un trust de presa ca Antenele, ar putea deveni un om politic important. Consider ca romanii nu mai pot fi pacaliti cu televiziuinile. Continutul zero al lui Crin Antonescu este atat de evident incat nu poate fi acoperit de tipetele televizate.

Intrebarea nr. 7 cristi
Avand in vedere ca ieri politicienii au votat impotriva perchezitiei Monicai Jacob Ridzi, tot sistemul de justitie a facut rau? Multumesc!
Traian Basescu
Nu, aici a gresit in primul rand PDL-ul.

Intrebarea nr. 8 ovidiu mm
PDL a ajuns celalalt FSN, FSN-ul de dreapta, cumva identic PSD-ului cu care va luptati in 2000-2004.
1. Ce parere aveti despre fenomenul PSD-izarii PDL?
2. 60% din romani nu voteaza. Cine va reusi sa-i mobilizeze la vot precum ati facut-o Dvs. in 2000, 2004?
Traian Basescu
1. Ai dreptate. PDL-ul pare sa fi abandonat criterii morale extrem de importante in politica. Sper sa revina, altfel se condamna singuri, definitiv si irevocabil.
2, In orice caz, eu nu-i mai pot mobiliza. Si, pentru moment, n-am idei.

Intrebarea nr. 9 ioan
1.Considerati ca Romania mai este un stat de drept?
2.Daca FMI conduce Romania, dumneavoastra in ce calitate organizati sezatorile precum cea de ieri?
Traian Basescu
1. Categoric da, dar imperfect.
2. FMI nu conduce Romania, doar da bani Romaniei. Iar intalnirile cu partidele sunt necesare, si nu pot ramane doar la rangul de sezatori.

Intrebarea nr. 10 Pavel Mihai
1. Atata timp cat sustineti ca OUG 50 trebuie sa nu se aplice la stocul existent de credite, cum justificati faptul ca institutiile bancare de buna credinta vor avea un dezavantaj pe piata in detrimental celor care au actionat cu rea credinta. Dezavantaj datorat profiturilor abuzive pe care acestea din urma le-au obtinut, profituri care vor oferi un avantaj competitional.
2. Nu credeti ca aplicarea legii avand ca data de referinta momentul semnarii contractului ar corecta abuzurile si ar pune jucatorii de pe piata pe picior de egalitate? Multumesc anticipat pentru raspunsuri, Mihai Pavel
Traian Basescu
Ordonanta 50 trebuie sa se transforme intr-o lege a echilibrului relatiei dintre banca si client. Nici clientul nu poate scapa de plata datoriei catre banca, dar nici banca nu trebuie sa scoata pierderile pe seama propriului sau client. In aceste conditii voi promulga legea.

Intrebarea nr. 11 Mihaela Ionescu
Intentionati sa promulgati legea salarizarii in varianta finala adoptata de Guvern?
Traian Basescu
Da.

Intrebarea nr. 12 admus
Eu v-as intreba doar daca a-ti putea rectifica (sau argumenta) declaratia cu privire la primii 10 ani de conducere a Romaniei din epoca Ceausescu?
Va multumesc pentru raspuns si va dorim Sarbatori linistite alaturi de familie, multa sanatate si putere.
Cu stima si respect.
Traian Basescu
Cred ca afirmatia a fost corecta. Pentru ca eu m-am referit strict la imaginea primilor zece ani ai mandatului lui Ceausescu.
Va pot spune ca, pentru mine, perioada ’65 – ’75 a fost o perioada in care romanii si-au afirmat demnitatea si independenta. Va amintesc episodul august 1968, cand am fost extrem de mandru ca sunt roman (invadarea Cehoslovaciei de catre Pactul de la Varsovia, la care Romania nu a participat). In acelasi timp, inceputul anilor ’70 parea a fi un inceput de liberalizare. Eram student si imi aduc aminte ca ne erau accesibile si ABBA si Rolling Stones si Beatles si Celentano si Boney M etc.
Repet, va vorbesc doar de o imagine, pentru ca societatea, sistemul in esenta lui, ramanea unul orientat impotriva libertatii oamenilor.
Si pentru a va convinge ca am dreptate vorbind despre aceasta imagine si nu despre esenta sistemului, va rog sa analizati sondajul aparut in ultimele zile, in care 80% dintre romani spun ca era mai bine in comunism. Au uitat si cozile pentru lapte, si cartela pentru paine si ulei si cozile pentru tacamuri de pui si reclamele cu „mancati peste oceanic”. Au uitat si intruziunea regimului comunist in viata privata. Au uitat ca erau obligati sa mearga unde era repartizati dupa repartizarea scolii, au uitat lipsa de caldura si intreruperea luminii, au uitat ca erau doar doua ore de program la TV si o cenzura generalizata a cuvantului si a faptei. Au uitat ca nu puteau iesi din Romania decat cu aprobare de la Securitate.
Repet, am vorbit despre o imagine. Comunismul ramane un regim ilegitim si criminal.

Intrebarea nr. 13 Gherase
Este evident faptul ca Romania nu-si poate permite nici macar 1,29 mil bugetari si ca ar trebui continuate ajustarile.
O cale eleganta si simpla ar fi implementarea standardelor de cost pentru administratiile locale, care, coroborate cu descentralizarea reala, ar duce la preluarea problemei excedentului din administratiile locale la comunitatile locale.
Din pacate in ultima perioada nu s-a mai vorbit despre standardele de cost.
Care considerati ca ar fi orizontul de timp in care programul ar putea fi implementat?
Traian Basescu
Standardele de cost si de personal sunt in plina implementare in administratiile locale.

Intrebarea nr. 14 Serban
Domnule Presedinte, cum vedeti relatiile Romaniei cu Republica Moldova daca la putere va ajunge din nou PCRM? In acest caz trebuie sa ne asteptam la o racire ca pe timpul lui Voronin? Ar insemna ca Rusia si-a impus punctul de vedere si UE a pierdut?
Traian Basescu
In orice conditii, vom contina sa ramanem sustinatori ai drumului european al republicii Moldova. Vom contina sa acordam cetatenie celor care au pierdut-o abuziv si familiilor lor, vom continua sa alocam 5000 de locuri la studii in fiecare an, vom continua sa-i sprijinim poltiic. Cum va fi relatia bilaterala depinde exclusiv de Chisinau.

Intrebarea nr. 15 CRISTIAN
Domnule presedinte, doua chestiuni:
1. Considerati ca in PDL ar trebui inlocuita vechea garda ( Blaga, Berceanu, Videanu, Oltean, cezar Preda, Mircea Toader) cu o noua echipa ( Falca, Udrea, Boc, Cristi Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei)?
2. Considerati ca noua lege a salarizarii va putea fi aplicata vreodata in mandatul dumneavoastra? Eu cred ca nu.
Traian Basescu
1. In toate trebuie un echilibru al experientei si al elanului celor tineri. Esenta ramane totusi nevoia reformarii interne a PDL.
2. Sunt convins ca da.

Intrebarea nr. 16 dumi
Buna ziua domnule Presedinte. Ma numar printre tinerii care va admira, care au avut posibilitatea de a trai si a invata in vestul Europei si care au putut compara situatia de acolo cu cea din Romania. Doua intrebari am:
1. Am impresia ca societatea romaneasca este din ce in ce mai dezbinata si ca ramanem literalmente fara valori comune care sa ne uneasca. Mandria de a fi roman este tot mai slaba. Cum credeti ca ar putea acest tren sa fie inversat?
2. A doua impresie este : clasa politica actuala nu mai reprezinta poporul roman. Cu cateva exceptii : dumneavoastra, Monica Macovei, Cristian Preda si poate inca o duzina, toti politicienii par lipsiti de inteligenta, vointa sau chiar buna intentie. PSD si PNL dar si PDL au dezamagit. Cum vedeti posibila re-innoirea reala (cu oameni de valoare) a clasei politice?
Traian Basescu
In mod categoric, trebuie sa ne unim in jurul unor valori. As enumera cateva: responsabilitate, justitie sociala, valori ale familiei, cooperare cu societatea civila si multe altele. Din pacate, sub efectul puternic al televiziunilor, multi dintre noi se otevizeaza sau cred ca viata si performanta si responsabilitatea inseamna vulgaritatea promovata puternic pe televiziuni. Trebuie sa gasim resurse sa venim la valorile adevarata care ne pot uni si care pot da valoare noua, tuturor, la un loc.

Intrebarea nr. 17 Catalin
Ati afirmat in nenumarat randuri ca sunteti presedintele tuturor romanilor, si personal asa doresc sa fie si cred ca este normal.
1.Cand o sa aveti un dialog si cu romanii care nu au incredere ca dumneavoastra sunteti solutia salvatoare pentru Romania si nu problema ei cea mai mare ?
2. Cand vom incepe pe bune sa conducem tzara cu oameni competenti si nu cu aplaudaci ?
Va multumesc pentru raspunsuri si va doresc multa sanatate si Sarbatori Fericite
Traian Basescu
Acum fac acest dialog.
Cred ca trebuie scos cuvantul aplaudaci si inlocuit eventual cu politruci. Si acum raspunsul: atunci cand partidele vor fi responsabile in primul rand pentru interesul general si abia pe urma pentru interesul de partid.

Intrebarea nr. 18 Laurentiu Negoescu
Considerati fezabila introducerea cotei unice de impozitare asupra pensiilor, in cursul anului 2011 ?
Traian Basescu
Nu. Doar contributia de 5,5% la sanatate, pentru pensiile mai mari de 740 de lei.

Intrebarea nr. 19 Adrian – Bucuresti
Dle Presedinte de ce nu raspundeti si acuzatiilor de coruptie care se tot fac la tv dusmane zi de zi? Cu acele investitii inutile sau care nu sunt prioritare (sali de sport prin comune) si in general cu gestionarea banului public? Subiectul „coruptie” a cam disparut din analizele Dvs. desi coruptia nu a disparut.
Traian Basescu
Nu consider ca dezvoltarea programelor mici – sali de sport, canalizari, drumuri comunale, patinoare, terenuri de fotbal, sunt investitii inutile sau probe de coruptie.
Poate nu am avut bani pentru autostrazi, dar bani pentru sali de sport trebuia sa avem, pentru ca altfel sacrificam generatii. Cum va puteti imagina un adult sanatos evoluand dintr-un copil care nu stie, care n-a facut sport sau care nu stie ce este jocul de echipa.
Nu spun ca toate aceste investitii se folosesc foarte bine acum. Dar ele se constituie intr-o infrastructura extrem de necesara a evolutiilor prezente si viitoare ale tinerei generatii.

Intrebarea nr. 20 Florin
Zilele trecute Dl Plesu a facut cateva aprecieri la adrea Presedintelui Romaniei.
” Mi se pare ca bilantul pe care-l are, dupa un mandat si jumatate, nu este la nivelul promisiunii initiale. A avut si ghinion, a picat pe o perioada de criza. Pana la urma, ceea ce-i reprosez este ca n-a facut corp comun cu silueta exacta a pozitiei lui. „”Pozitia lui implica un anumit stil, implica o anumita strategie, implica intretinerea unei atmosfere de constructie si de consens. Printr-o anumita neglijenta a spontaneitatii, el a instituit un tip de tensiune publica, de natura sa otraveasca orice episod al vietii noastre politice.”
As vrea sa stiu cum comentati aceste aprecieri.
Traian Basescu
Cred ca si Plesu exagereaza, mai ales cand e suparat.

Intrebarea nr. 21 Ioana M
Buna ziua. La inceputul lunii noiembrie ati declarat: „Am platit doua miliarde de lei la bugetul de stat pentru sanatate si a aparut alt deficit de 1,5 miliarde de lei pe care am refuzat sa-l platim pana la clarificarea situatiei”. La ce situatie va refereati exact; a fost clarificata ea intre timp? Pana la urma, au fost platite sau cand vor fi platite aceste arierate? Fiindca urmatoarea transa de la FMI depinde (si) de plata acestora (este una din conditiile pentru care s-au tot cerut derogari).
Traian Basescu
Da, au fost platite, iar provenienta arieratelor suplimentare a fost din prestatie nefacturata.

Intrebarea nr. 22 DTP
momentul este istoric: o noua incercare de modernizare a statului roman.
1. de ce nu s-a inceput restructurarea institutionala (sau macar de ce nu se continua) printr-un audit realizat de una dintre companiile prestigioase din domeniu? nu cred ca ne-ar ruina dar ar pune functionarea institutiilor pe o noua baza.
2. ministerele, si alte institutii, nu sunt conduse de manageri ci de oamenii partidelor. nu credeti ca avem nevoie de echipe de manageri (cum a fost o parte din guvernul nastase) si de schimbarea modului de distribuire a resurselor umane, mai ales la varf? initiativele pentru o astfel de asezare a lucrurilor mi-au scapat. exista?
Traian Basescu
1. Pentru ca audituri de fac de vreo 15 ani, dupa care, din lipsa de vointa politica, rezultatele raman incuiate in fisete. Au fost doar o sursa de a cheltui bani. Ca atare, in prima instanta trebuia actionat asupra a ceea ce era evident: excedentul de personal.

Intrebarea nr. 23 Lu
1. Domnule presedinte, ce consecinte intrevedeti ca va avea votul de ieri in parlament pe cazul Ridzi, consecinte pentru PDL si pentru viata politica romaneasca in general?
2. Ati laudat in mai multe randuri guvernul pentru curajul reformist. Pana acum s-au facut mai curand reduceri decat reforme reale in sistemul public. Care credeti ca sunt reformele imperios necesare pentru anul 2011 (insist, reformele, nu reducerile de personal).
Traian Basescu
Consecinta va fi ca si Parlamentul va fi mentinonat in raportul Comisiei Europene ca fiind lipsit de vointa politica in lupta impotriva coruptiei. Asa ca, in urmatorul raport vom avea doua institutii puse sub semnul intrebarii: CSM si Parlament.
Gresesti. S-au transferat spitalele catre administratia locala. S-au facut standarde de cost pentru administratia locala si centrala. S-a dat legea micii reforme in Justitie, extrem de importanta pentru accelerarea proceselor. S-a dat legea pensiilor, s-a asumat raspunderea pe legea salarizarii. S-au comasat peste 260 de taxe locale si centrale si procesul continua. Toate intreprinderile mari si mijlocii pot sa-si transmita electronic bilanturile si platile si, optional, intreprinderile mici. Din 22 decembrie intra in functiune si reteua informatica a Casei de Sanatate, ceea ce va diminua enorm risipa. Legea Educatiei va revolutiona sistemul de educatiei si implicarea comunitatilor locale in viata scolilor. Etc
Modernizarea continua si cheia este la justitie, dar sa nu credeti ca am uitat rezultatul referndumului. Este obiectiv pentru anul 2011.

Intrebarea nr. 24 Anonim
Este opozitia singura vinovata pentru blocajul actual din camera deputatilor?
Traian Basescu
Nu

Intrebarea nr. 25 Victor Badescu
1. D-le Presedinte considerati ca salariile medicilor,mai ales ale rezidentilor, sunt stimulative pentru a asigura o asistenta medicala de calitate?
2. V-ati gindit ca un spital nu poate fi „eficient din punct de vedere economic”?
Traian Basescu
1. Nu, inca sunt prea mici.
2. Nimeni nu cere eficienta economica spitalelor, doar eficienta medicala.

Intrebarea nr. 26 mos Ion Roata
Domnule Presedinte,
Cunoastem cu totii pozitia Dvs. in legatura cu acordul cu FMI. De ce credeti ca o anumita parte a clasei politice si a mass-mediei incearca sa acrediteze ideea ca acest acord este o solutie proasta? Cum interpretati totusi ca unele tari (cred ca Ungaria) au respins relatia cu FMI ?
Traian Basescu
Acordul cu FMI este necesar si acest lucru il stiu toti politicienii. Sunt insa unii pentru care intrarea Romaniei intr-un derapaj economic si social ar fi fost momentul necesar pentru a se reveni la atmosfera inceputului anilor 90, cand s-au facut averi peste noapte, in detrimentul nostru al tuturor. In ceea ce priveste tari care au refuzat sa continue acordul cu Fondul, va propun sa asteptam consecintele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.