Presedintii – cele mai mari salarii
Cel mai mare salariu in sistemul bugetar il va avea presedintele Romaniei, potrivit grilei unice de salarizare. La acelasi nivel se vor afla si presedintii Senatului, Camerei Deputatilor si Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Intre puterea legislativa, cea executiva si cea judecatoreasca trebuie sa existe un echilibru”, a declarat premierul Emil Boc dupa ultima sedinta de Guvern.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, presedintele tarii, alaturi de cei presedintele Senatului, Camarei Deputatilor si Inaltei Curti de Casatii vor ocupa pozitia cea mai inalta in grila de salarizare, respectiv nivelul 15. Totusi, reprezentantii grupului care lucreaza la elaborarea legii unice a salarizarii nu sunt foarte convinsi ca la nivelul 15 va fi si presedintele Romaniei.
„In cadrul sedintei de lucru, s-a discutat ca nivelul 15 sa fie ocupat de cele trei puteri in stat: legislativ, executiv si judecatoresc. In acest caz, presedintele nu ar intra in schema. Cred ca presedintele va fi deasupra acestei linii. Executivul este reprezentat de primul ministru”, a declarat pentru HotNews.ro, vicepresedintele CNS „Cartel ALFA, Luca Octavian.
La randul sau, Mihaela Neacsu, reprezentant BNS, a spus pentru HotNews.ro ca in cadrul intalnirii „nu s-a pomenit numele presedintelui”. „Pe pozitia 15 vor fi cele trei puteri decise de Guvern: legislativ, executiv si judecatoresc. Presedintele nu are salariu, ci indemnizatie. Asa ca la nivelul 15 ar trebui sa fie primul ministru, sefii Parlamentului si presedintele Inaltei Curti de Casatii”, a spus Mihaela Neacsu.
In contradictie cu declaratiile reprezentantilor din sindicate, Valentin Mocanu a spus ca primul ministru va fi trecut intre nivelurile 11 si 15, alaturi de magistrati si demnitari.
In cadrul intalnirii, s-a mai decis ca in locul pozitiei ocupate de profesorul de grad I de liceu cu o vechime de pana la 10 ani sa fie pus profesorul de grad II de liceu. Astfel, functia de profesor de grad I ar urma sa ocupe o pozitie superioara in grila unica de salarizare.
Raport 1:15
Pana la urmatoarea sedinta, grupul de lucru va „da o valoare de la 1 la 15 celor trei niveluri de referinta”. In functie de cele trei niveluri stabilite in grupul de lucru, va fi hotarata pozitia care o vor ocupa toti salariatii din sistemul public.
Primul nivel in aceasta grila va fi ocupat de cei cu salariul minim pe economie. Proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar ar urma sa fie de 1 la 15.
Salariile care le depasesc pe cele de la nivelul 15 nu vor mai creste pana cand nu vor fi ajunse din urma de cele din grila de salarizare.
In urma noilor decizii, schema de echivalare arata astfel:
In primul nivel cu medicul primar de clinica sunt echivalate functii precum subcomisar, conferentiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finantelor Publice, judecator de tribunal, consilier probatiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de opera, consilier superior de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul II de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, locotenent cu studii superioare de lunga durata si masterat de la MApN, expert principal sau inspector principal de la Ministerul Finantelor Publice, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justitiei, consilier de relatii gradul III, de la MAE, muzeograf gradul II, preot de parohie de la Ministerul Culturii, farmacist, fiziokinetoterapeut de la Ministerul Sanatatii (MS), expert principal, consilier juridic principal si auditor principal de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Cel de-al treilea nivel finalizat prevede echivalarea referentului superior in minister (studii medii) cu agent politie debutant (MAI), secretar de scoala sau pedagog (MECI), functii corespunzatoare gradelor de soldat si gradat voluntar, referent pentru personalul civil (MApN), referent superior (MFP), grefier, studii medii (Ministerul Justitiei), curier de relatii gradul II (MAE), referent superior (Ministerul Culturii), statistician medical sau laborant (MS) si referent superior sde la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.