Pretul si distributia medicamentelor in blocajul autoritatilor
Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Cristian Lutan, a atras atentia ca masurile luate de autoritati vor afecta intregul lant de distributie.
Autoritatile incearca in aceasta perioada sa reglementeze si consumul de medicamente al caror pret este suportat total sau partial de stat, dupa ce s-a constatat o crestere constanta a costurilor, in ultimii ani.
Noul sistem de calcul al pretului pentru medicamentele din Lista C2, unde sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, prin programele nationale, va aduce ministerului o economie estimata la peste 66 de milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru sustinerea in continuare a gratuitatii acestor programe.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat in minister Cristian Irimie a explicat ca la baza masurilor ce vor fi luate de autoritati a stat ca de fiecare data pacientul si asigurarea unui acces cat mai mare la tratament:
„Sumele alocate cheltuielilor cu medicamente a crescut anual, cu toate ca numarul pacientilor a ramas aproximativ egal. De aceea, Ministerul Sanatatii a fost pus in fata unei alegeri si noi am facut-o. Alegerea intre a afecta, sa spunem, profitul unor firme, si pe cealalta parte – pacientii. Noi am ales pacientii”, a declarat acesta.
Noul sistem de calcul prevede o diminuare cu 15% a pretului de decontare pentru producatori, dar si a marjelor de decontare pentru distribuitori si farmacisti.
Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, a explicat ca adaosul la medicamente va ajunge de la 16% la o medie de 10% pentru farmacii, in conditiile in care cea mai mica medie in Europa este de 22%.
Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Cristian Lutan, a atras atentia ca masurile luate de autoritati vor afecta intregul lant de distributie si vor avea ca efect cresterea fenomenului de export parlalel si alimentarea multor jucatori de pe piata.
„Este adevarat ca in programele nationale costurile au crescut si credem ca este necesar un control mai bun si o impartire mai corecta a resurselor. Cu toate acestea, sustinem fara echivoc ca masura supusa dezbaterii publice astazi, desi atinge obiectivul bugetar propus de minister, va avea efecte negative care vor depasi aceste beneficii. Principalul efect negativ al acestei masuri este cresterea exponentiala a exporturilor paralele, care lasa pacientii din Romania fara tratament”, a afirmat Cristian Lutan.
Producatorii de medicamente generice cred ca masurile luate de autoritati in forma actuala, vor avea efecte pe termen lung si multe medicamene generice vor fi aduse sub pragul de sustenabilitate, ceea ce inseamna disparitia lor de pe piata.
O propunere veninta din partea acestora vizeaza introducerea unei substitutii generice cu o optiune de pret scazuta, fata de cel novativ, printr-un mecanism prin care se raporteaza decontarea la produsul generic si eliminarea produselor care nu se vand de pe piata, adica acele produse-fantoma.
Secretarul de stat Cristian Irimie a promis ca se va tine cont de propunerile venite din partea celor prezenti la dezbatere, dar nu a enuntat o data clara in ce priveste aplicarea noului sistem de calcul pentru medicamentele din Lista C2.