Previziune: Economia Romaniei va scadea cu peste 6 procente
Economia Romaniei va scadea cu mai mult de 6% in acest an, considera analistul Standard & Poor’s, Marko Mrsnik, citat de NewsIn. Mrsnik subliniaza ca este importanta continuarea eforturilor de consolidare la nivelul bugetului de stat si al politicii fiscale, inclusiv pentru stabilizarea ratingurilor suverane.
„Probabil ca dupa un al doilea trimestru slab vom revizui previziunile pentru PIB-ul Romaniei in scadere. Vedem ca investitiile scad puternic, la fel si consumul. Ultimele evolutii sunt influentate de politica restrictiva a creditarii. Este greu de stabilit o cifra exacta, incertitudinea este foarte mare, ma gandesc la o scadere mai ampla de 6%”, a declarat Marko Mrsnik, la The Money Channel (TMC).
Deficitul bugetar – „Tinta stabilita de guvern cu FMI, de 4,6% din PIB, va fi depasita”
„Suntem foarte conservatori in ceea ce priveste previziunile privind deficitul bugetar si trebuie sa spunem ca de la inceputul acestui an am estimat un deficit bugetar de 6,2% din PIB, indiferent de tintele fiscale impuse de FMI si de Uniunea Europeana, de aproximativ 4,5%. Acest lucru este cauzat de o scadere puternica a veniturilor. Impozitul pe venit, de asemenea, a avut un impact asupra a ceea ce se intampla in economie si nu vedem o corespondenta in ceea ce priveste cheltuielile”, spune Mrsnik.
„Eforturile de consolidare trebuie mentinute”
„Sigur, contractiile ciclice sunt mai puternice decat ar fi putut sa prevada cineva, chiar si FMI sau UE aveau previziuni pentru o contractie mai moderata in acest an, totusi cred ca ar avea o oarecare flexibilitate, ar putea fi acceptate niste deficite mai mari, dar trebuie sa vedem acest efort de consolidare care trebuie sa fie foarte evident din partea autoritatilor. Cred ca toata lumea a ajuns la concluzia ca este nevoie de masuri de imbunatatire in zona cheltuielilor, care au crescut foarte mult si nejustificat in ultimii ani si trebuie restructurate”, mai afirma economistul de la S&P.
Imprumuturile nu sunt o solutie
El avertizeaza, de asemenea, ca guvernul „s-ar putea baza excesiv pe finantarea de la bancile locale”, in conditiile in care activele sectorului bancar sunt detinute de catre bancile mama straine, care la un moment dat si-ar putea schimba strategia si ar putea sa se teama de risc, reducandu-si astfel finantarea statului prin aceste canale.
De asemenea, Mrsnik a subliniat importanta eforturilor de consolidare fiscala pentru stabilizarea ratingurilor Romaniei. „Ratingul si previziunile sunt mentinute la nivelul actual. Pentru ca ratingul sa se stabilizeze, trebuie sa vedem o consolidare economica si fiscala, efectul structural trebuie facut, in timp ce presiunile exterioare ar trebui sa scada” a explicat el.
Sursa: HotNews.ro