PREVIZIUNI „de bine” PENTRU 2025?
Pretul petrolului scade, scade… Pana unde, ca sa mai fie rentabila extragerea si prelucrarea? Va deveni energia la fel de ieftină precum apa plată? Vom circula mai mult cu minielicoptere decât cu automobilul? Vom birui bolile care ne macină viaţa? Vom putea influenţa clima care ameninţă că va „topi „Pământul? Pentru ca diametrul Lunii s-a micsorat deja, in ultimii 100 de ani, cu 2.100 m.!
Iată doar câteva întrebări obsedante la care futurologii încearcă să răspundă cu maximă responsabilitate.
Din cele câteva sute de previziuni făcute pentru anul 2025 vă prezentăm, pe scurt, câteva dintre ele.
Transporturi : Vehiculele vor circula în mare parte cu energie generată de bateriile solare sau pe bază de hidrogen; Automobilele vor fi dotate cu sisteme inteligente de reglare automată a mediului în habitaclu, în funcţie de starea de sănătate a şoferului; de sisteme de acţionare prin control vocal sau cu sisteme de participare în trafic, automate. Acestea pot, de pildă, memora trasee şi le pot reproduce în sistemul de pilot automat. Trenurile pe pernă de aer vor atinge viteze mai mari de 4-500 km/h. ( Asa ceva in Romania ,ori Bulgaria?)
Mediu : Apariţia „poliţiilor” globale de management al mediului; responsabilizarea „drastică” a indivizilor (instituţiilor) în sensul conservării mediului; un control mai eficace al dioxidului de carbon ; Producerea curentă a ploilor artificiale ; Interzicerea alimentelor neecologice; Suplimente alimentare naturale,gratuite.
Energia solară : Crearea de panouri solare multistratificate de mari dimensiuni, cu randament mai mare de 50%; Conversia şi stocarea energiei solare sub formă de energie biochimică; Descompunerea şi filtrarrea apei cu ajutorul luminii solare si a energiei eoliene; Construirea de centrale solare spaţiale.
Spaţiul cosmic: Misiunile umane pe Marte vor fi regulate. Pe această planetă vor fi construite laboratoarele de cercetare. (Oare?) Pe Lună va exista cel puţin o bază umană de dimensiunea unui mic oraş. (Aş… !) Numeroase staţii spaţiale, inclusiv turisice , vor fi plasate pe orbita Pământului.
Realitatea virtuală: Toate produsele vor fi standardizate electronic. Comerţul electronic va tinde să înlocuiască toate tipurile tradiţionale de cumpărături. Deciziile la nivel naţional, in tarile UE se vor lua pe baza unor referendumuri electronice. Presa va fi accesibilă pe ecranul ceasului sau pe videofon. Ziarele electronice le vor înlocui, practic, pe cele tiparite .
P.S. Toate aceste „sperante” pentru mai bine, nu se refera, desigur, la …realitati posibile de implementat in tarile sarace (chiar si in cele din Europa estica…)
Sau daca vor fi, pe romani nu ii vizeaza decat… restrictiile de mediu (Recititi-le! E gratis!)