Prezenta fizica la birou – inutila?
Trei din cinci angajati considera ca nu mai este nevoie sa fii prezent la birou pentru a fi productiv si declara ca ar alege o slujba care este platita mai putin, dar care are flexibilitate in accesarea informatiilor din afara biroului, in defavoarea uneia mai bine platita, dar careia ii lipseste flexibilitatea, afirma respondentii la studiul “The Cisco Connected World Report”, realizat de compania Cisco si dat luni publicitatii.
Ponderea angajatilor care cred ca nu este necesar sa fii prezent la birou pentru a obtine rezultate bune creste in Asia si America Latina, in India 93% dintre angajati impartasind aceasta opinie. Acelasi rezultat este predominant in China (81%), precum si in Brazilia (76%).
45% dintre angajatii care pot accesa retelele, aplicatiile si informatiile corporatiei din afara biroului au spus ca lucreaza intre doua si trei ore pe zi in plus, si un sfert au spus ca lucreaza patru sau chiar mai multe ore. Este foarte importanta flexibilitatea de a lucra de oriunde, ceea ce motiveaza loialitatea salariatilor fata de companie (13%), alegerea slujbei (12%) si moralul (9%).
Aproape jumatate dintre respondentii din IT (45%) au spus ca nu sunt pregatiti din punct de vedere al politicilor si al tehnologiei sa suporte o forta de munca mai mobila si fara granite, considerand ca securitatea (57%), bugetul (34%) si experienta personalului (17%) erau principalele bariere in a permite o forta de munca mai distribuita. Angajatii sunt de parere ca obstacolele constau in politicile IT si cele corporatiste.
Temerile privind securitatea nu par a fi exagerate, avand in vedere ca 58% dintre angajati recunosc ca au permis persoanelor din afara companiei sa foloseasca dispozitivele corporatiei fara supraveghere. Pe de alta parte, 25% dintre respondentii din IT au spus ca un sfert din dispozitivele date angajatilor in ultimele 12 luni au fost pierdute sau furate.
Studiul a fost comandat de Cisco si derulat de InsightExpress, o firma de cercetare a pietei cu sediul in Statele Unite, care a analizat raspunsurile primite de la un esantion de 2600 de persoane din Statele Unite, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Italia, Rusia, India, China, Japonia si Australia.