Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie pentru plata arieratelor

Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie pentru plata arieratelor

0 994
Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor (datoriile mai vechi de 90 de zile) ÅŸi vor rambursa împrumutul în cinci ani, potrivit ministrului FinanÅ£elor Publice, Daniel ChiÅ£oiu.
Împrumutul va fi la dobânda de politică monetară a Băncii NaÅ£ionale a României /BNR/, pentru plata arieratelor autorităţilor publice locale la 31 decembrie 2012, a precizat ministrul Daniel ChiÅ£oiu, la dezbaterile generale pe marginea bugetului pe anul 2013, în comisiile parlamentare de buget-finanÅ£e. Åžeful Misiunii Fondului Monetar InternaÅ£ional /FMI/, Erik de Vrijer, a arătat, marÅ£i, într-un interviu acordat AGERPRES, că arieratele unor primării sunt mult mai mari decât veniturile proprii ÅŸi acestea nu vor putea rambursa în cursul anului 2013 creditul de trezorerie pentru stingerea datoriilor.
'Suntem preocupaÅ£i de faptul că în cazul unor autorităţi locale arieratele sunt mai mari, în unele cazuri mult mai mari, decât veniturile proprii. Probabil acestea vor beneficia de un credit-punte de la administraÅ£ia centrală, pe care îl vor rambursa într-o perioadă mai lungă de un an', a afirmat Erik de Vrijer. Oficialul FMI a apreciat că, dacă măsurile speciale prevăzute în premieră în legea bugetului de stat pe 2013 vor fi implementate corect, autorităţile vor reuÅŸi să elimine arieratele administraÅ£iei locale până la finalul anului 2013.
'Sunt două tipuri de măsuri, măsuri care ajută administraÅ£ia publică locală să plătească arieratele pe care le au, utilizând creditul – punte ÅŸi măsuri pentru a preveni creÅŸterea arieratelor în viitor, în particular printr-o gestionare mai bună a proiectelor de investiÅ£ii care sunt co-finanÅ£ate. Pentru finalul acestui an Å£inta este aproape de zero, dar la sfârÅŸitul anului 2012 Å£inta era de 300 milioane lei, iar nivelul lor a fost de 840 milioane lei, dar oricum un nivel mai bun decât 1,3 miliarde lei la sfârÅŸitul lunii septembrie 2012. Ca o precondiÅ£ie pentru evaluarea acordului, am cerut Guvernului să atingă Å£inta din decembrie 2012, iar apoi să le elimine, dacă este posibil până la finalul anului 2013', a precizat ÅŸeful Misiunii FMI.
Comisiile de buget-finanÅ£e ale Camerei DeputaÅ£ilor ÅŸi Senatului au început miercuri dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat ÅŸi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 în vederea întocmirii rapoartelor, urmând ca pe 5 februarie, la o zi după începerea oficială a primei sesiuni parlamentare ordinare din noua legislatură, cele două acte normative să intre în plenul comun.
Proiectul legii bugetului de stat ÅŸi cel al asigurărilor sociale s-au aflat de luni până miercuri în dezbaterile comisiilor parlamentare permanente pentru a primi avize. Toate bugetele ministerelor ÅŸi instituÅ£iilor publice au primit avize favorabile, majoritatea în forma propusă de Guvern.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o creştere economică de 1,6%, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.