Prima Casa costa subventionat 2.000 euro/mp!

Prima Casa costa subventionat 2.000 euro/mp!

0 254

La aproape doua luni de la lansarea oficiala a programului „Prima Casa” s-au depus 1700 de cereri. Oficialitatile sustin ca ritmul se inteteste si, de la cateva cereri depuse pe saptamana, s-a ajuns la 150. Valoarea medie a cererilor se situeaza in jurul a 42.000 de euro. Cum in topul localitatilor se situeaza Capitala, putem presupune ca „Prima casa” este o garsoniera situata intr-un cartier marginas.
Secretarul de stat in Ministerul pentru IMM-uri Maria Parcalabescu a afirmat, la Senat, ca programul „Prima Casa” s-a dovedit un succes, existand 1756 de cereri aprobate, in valoare totala de 75.615.000 de lei si 753 de contracte de finantare deja semnate, potrivit Mediafax.

Senatorul Tiberiu Gunther a sustinut ca Executivul blocheaza niste bani sub forma de garantii, pentru ca tinerii sa isi poata achizitiona locuintele la pretul de 1500-2000 de euro metrul patrat, in timp ce Guvernul reusea sa construiasca locuinte ANL la pretul de 400-600 de euro metru patrat. „Din aceleasi sume se puteau construi de doua ori mai multe de locuinte”, a apreciat el, adaugand ca diferenta o reprezinta profiturile uriase ale investitorilor, ale intermediarilor si bancilor.
Si totusi Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a primit pana la sfarsitul lunii august 1700 cereri de garantare pentru achizitia de locuinte in programul „Prima Casa”, cu o valoare totala de 67,1 milioane de euro, din care a aprobat deja 1200 de dosare. „Diferenta (de 500 de cereri, n.r.) o reprezinta dosare aflate in analiza sau care necesita completarea documentatiei. Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 67,121 milioane de euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 42.000 euro. Ritmul de sosire a solicitarilor de garantare se situeaza la aproximativ 150 dosare pe zi”, se arata intr-un comunicat al Fondului.
Numarul cererilor a crescut substantial, de aproape trei ori, in ultimele doua saptamani ale lunii august, avand in vedere ca pe 18 august FNIGCIMM a anuntat ca primise, pana la acea data, 602 solicitari de garantare pentru acest program, in valoare de 25,2 milioane de euro.

Bucurestiul pe primul loc
Topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, cuprinde, pe primele trei locuri, municipiul Bucuresti si judetele Cluj si Constanta. Pe banci, BRD este banca de la care au fost primite cele mai multe solicitari de garantare, urmata de BCR si Banca Transilvania. „Dupa prima etapa de derulare a programului <>, FNGCIMM a identificat unele solutii de eficientizare a derularii programului. (…) Este insa nevoie si de sustinerea beneficiarilor finali carora, pentru a-si proteja interesele, le recomandam sa negocieze in antecontractele de vanzare – cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei”, se mentioneaza in comunicat. Termenul de analiza a solicitarilor de garantare este de maxim cinci zile lu¬cratoare, sustin reprezentantii Fondului. Persoanele care vor sa ia credite prin programul „Prima Casa” platesc un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro sau de 3000 de euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii este EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata inter¬bancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator. Guvernul a stabilit pentru 2009 un plafon de garantare de un miliard de euro, iar la program participa 19 banci. Chiar daca, la inceput, a dorit sa se inscrie in program, ING Bank s-a retras si a lansat propriul produs de creditare, asemanator celor prin care se deruleaza „Prima casa”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.