Primaria Covasna si-a pierdut cladirea

Primaria Covasna si-a pierdut cladirea

0 345

O brasoveanca a castigat in instanta cladirea Primariei Covasna! Livia Orha mosteneste de la o matusa imobilul primariei covasnene si terenul aferent de 680 de metri patrati. Dupa 4 ani de procese, Inalta Curte de Casatie si Justitie obliga Primaria Covasna sa restituie brasovencei imobilul si terenul in natura. Proprietara a cerut la un moment dat 400.000 de euro pe cladire, dar primaria are si solutia platii unei chirii de 5000 de lei pe luna timp de 3 ani. Negocierile continua.
Livia Orha este de foarte multa vreme mostenitoarea, de la matusa ei Elena Deac, cladirii in care functiona Primaria orasului Covasna si terenul aferent de 680 de metri patrati. Abia dupa aparitia Legii 10 din 2001 a putut sa depuna o cerere pentru restituire in urma careia s-a si stabilit despagubirea pe care urma sa o primeasca. Nimic nu s-a materializat, insa. Cinci ani mai tarziu a revenit asupra solicitarii depuse; primarul de atunci i-a promis ca va rezolva retroceda rea, dar a tergiversat cazul. Dupa un an de asteptari inutile, Livia Orha si-a angajat un avocat si a atacat in instanta decizia de despagubire.
Luna trecuta, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in acest caz si a emis in favoarea brasovencei o sentinta definitiva, irevocabila si executorie. Mostenitoarea s-a intani la Covasna cu actualul primar, Lörincz Zsigmond, secretarul primariei, contabilul si seful de urbanism care au recunoscut sentinta si au promis ca ii vor trimite dispozitia de restituire in natura a bunurilor castigate. N-au facut-o, insa, si au recitat-o la tribunal la Livia Orha. Primarul Covasnei nu se arata de acord in totalitate cu sentinta data de instanta. Lörincz Zsigmond crede ca brasovencei i se cuvine doar cladirea initiala nu si modificarile facute ulterior. Care au fost insa efectuate de vechiul primar fara autorizatie de construire, intrucat cladirea se afla la vremea aceea in litigiu.
Potrivit legii si sentintei eliberate de ICJ, actualul proprietar este obligat sa pastreze statutul institutiei si sa incheie un contract de inchiriere pe 3 ani; potrivit calculelor primariei, cuantumul chiriei ar fi de 5.000 de lei pe luna. Cele doua parti implicate spera sa ajunga intr-un final la o intelegere.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.