Primarii au deturnat banii pentru constructori si au platit salariile restante...

Primarii au deturnat banii pentru constructori si
au platit salariile restante

0 220

Autoritatile locale au deturnat sumele venite de la ministere pentru plata datoriilor pe care le are statul la firmele din constructii pentru lucrarile efectuate in 2008, ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Acesta sustine ca societatile din cadrul asociatiei au facut o investigatie pentru a vedea ce s-a intamplat cu sumele care li se cuveneau si astfel au descoperit ca institutiile publice locale au folosit banii pentru plata salariilor restante si alte datorii.

Datoriile cele mai mari pe care le are statul de achitat sunt pentru lucrarile de mediu si din sectorul energetic, a afirmat Plosceanu. In schimb, pe zona de infrastructura, au fost efectuate platile. „Acum, plata creantelor nu mai tine de ministere, ci de autoritatile locale, iar acestea si-au achitat alte datorii. Asteptam o declaratie publica a premierului Emil Boc pentru a ne explica ce s-a intamplat cu banii”, a precizat presedintele ARACO. El a mai spus ca a pus avocatii sa se intereseze care sunt modalitatile pentru a actiona in judecata statul.

Potrivit ARACO, statul are datorii de aproximativ 1,2-1,3 miliarde euro catre companiile de constructii.

Premierul Boc le-a cerut prefectilor ca pana pe 27 martie, ora 12.00, sa trimita la Ministerul Administratiei si Internelor o situatie exacta asupra modului in care au fost efectuate platile catre firme de catre ordonatorii secundari si tertiari. Desi, au trecut cinci zile de la data limita, Guvernul nu a mai facut nicio referire la aceste datorii.

Emil Boc a anuntat in urma cu o saptamana si jumatate ca Ministerul Finantelor a achitat aproape 1 miliard de euro, datorii ale guvernului catre diverse firme si agenti economici.”93% din datoriile vechiului guvern sunt achitate, in sensul ca banii au plecat de la Finante spre ministere si, de la ministere, spre structurile descentralizate sau direct spre agentii economici”, a spus Boc.

La ministerul Transporturilor s-au platit 99% din facturi; la ministerul Educatiei – 100% din facturi au plecat de la Bucuresti; la Casa de Sanatate – in proportie de 80%; pentru ministerul Sanatatii – 80% din resursele financiare au plecat de la Bucuresti, deci, trebuie verificat prin structurile dumneavoastra concentrate cum au facut spitalele aceasta plata in continuare, pe baza alocarii de la ministerul Sanatatii; la ministerul Agriculturii – 81%; la ministerul Administratiei si Internelor – 100% din ce avea de primit; ministerul Finantelor Publice – banii au plecat in teritoriu in proportie de 100%; ministerul Mediului – 97% din resursele financiare au plecat pentru plata; ministerul Culturii – 100%; ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii – procent platit, 100%; ministerul Comunicatiilor – 95%; ministerul Public – 100%; ministerul Dezvoltarii Regionale si al Locuintei – 88%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.