Primele pasapoarte electronice (2)

Primele pasapoarte electronice (2)

0 249

Potrivit chestorului Aurel Sime, costurile pentru aparatura necesara realizarii pasapoartelor electronice sunt asigurate de Imprimeria Nationala, urmand ca, dupa cinci-sase ani, sa se lucreze pe profit. El a precizat ca au fost aduse deja in Romania patru statii de preluat elemente biometrice si date de identitate, urmand ca pana la 1 martie sa fie achizitionate si celelalte echipamente.
„Noi am gandit, la nivelul tarii, cate doua echipamente pentru fiecare judet, la nevoie acestea fiind suplimentate, si 32 de echipamente pentru Capitala. Pasaportul temporar, care se emite pentru urgente, se elibereaza in doua ore. Pretul de cost al pasaportul temporar este de 96,2 lei, exact cat pretul de cost al unui pasaport simplu si are un termen de valabilitate de sase luni. Cel mai probabil, bucurestenii se vor putea bucura de acest pasaport in luna mai. Pana atunci, se emit aceleasi pasapoarte simple, modelul 2001, care raman in termen de valabilitate. Romania este prima tara din UE care a introdus pasaportul electronic concomitent cu cele doua elemente biometrice – imaginea faciala si impresiunile digitale” – a explicat Aurel Sime.
Noul pasaport electronic romanesc, introdus la data de 31 decembrie 2008, prezinta o serie de noutati, printre care cea mai importanta este introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include toate datele personale existente in fila informatizata – nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia etc. De asemenea, acest cip contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub sase ani, care, potrivit regulamentelor Uniunii Europene, nu pot fi amprentati si a cazurilor de exceptie ale persoanelor la care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila, fie temporar, fie definitiv, avand in vedere anumite accidente suferite.
Intre elementele de siguranta ale noului pasaport electronic se poate enumera si pagina de policarbonat, care este locul de stocare a cipului.
„As vrea sa precizez ca nu as sfatui pe nimeni sa caute cipul , sa-l gaseasca, sa-l distruga, pentru ca, automat, pasaportul devine nul. Elementele biometrice incluse in cip si in pagina de policarbonat, care, practic, contine toate datele de identitate, asigura o protectie si o securitate a acestuia, garantand totodata autenticitatea, integritatea si confidentialitatea datelor” – a precizat seful Directiei Generale a Pasapoartelor.
Alte elemente de siguranta sunt faptul ca datele personale sunt imprimate prin inkjet, cu laser, existenta a patru fotografii ale persoanei detinatoare a pasaportului – trei dintre acestea fiind pe pagina de policarbonat si una, color, pe pagina numarul unu, care, practic, este si pagina de date, nu de viza. Fotografia titularului este gravata cu laser si fotografia ‘umbra’ este realizata prin perforatie laser, numarul pasaportului este perforat in paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar tot in pagina din policarbonat gravat laser exista datele informatizate citibile optic, banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinzand filigrame in trei tonuri. Firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere iar pe coperta pasaportului este insemnul distinctiv pentru pasaportul electronic – ‘Uniunea Europeana”.
„Ca alte elemente de noutate am mai putea mentiona pretul pasaportului, care este total diferit de cel al pasaportului actual, cel pe care noi, specialistii in pasapoarte, il numim pasaportul model 2001. El a fost fixat de Imprimeria Nationala – care este, practic, confectionerul pasapoartelor – la 234 de lei, la care se adauga taxa consulara, in valoare de 32 de lei. Pretul pentru care se elibereaza pasaportul si pentru care romanul solicitant trebuie sa prezinte chitanta este de 266 de lei” – a spus chestorul Aurel Sime.
Potrivit acestuia, pasaportul electronic a fost confectionat cu fonduri asigurate de Compania Nationala „Imprimeria Nationala”, care, potrivit Ordonantei nr. 94 din 2008, a primit si rolul de integrator al sistemului de primire-transmitere si personalizare a datelor in noul pasaport electronic.
„Ministerul Administratiei si Internelor are practic rolul doar de a personaliza aceste tipuri de documente, printre care si pasaportul de serviciu, diplomatic si alte cateva documente care se emit pentru cetatenii straini. Pasaportul electronic este confectionat, gandit in totalitate in Romania. Pe 24 decembrie 2008, Imprimeria Nationala a fost in masura sa ne prezinte primele trei blanchete de pasaport electronic, pe care le-am reanalizat, pentru a vedea daca au fost respectate specificatiile tehnice” – a precizat seful Directiei Pasapoarte.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.