Primul monument din Romania in Patrimoniul European

Primul monument din Romania in Patrimoniul European

0 251


In data de 21 martie 2007, cu prilejul marcarii, in Romania, a aniversarii a 50 de ani de la semnarea, la Roma, la 25 martie 1957, a Tratatului care a instituit Comunitatea Economica Europeana, pe zidul Ateneului Roman a fost asezata placa ce marcheaza includerea acestui monument pe lista Patrimoniului European.


Initiativa infiintarii acestei liste a apartinut ministrilor Culturii din Franta, Spania si Ungaria, si a devenit publica la reuniunea ministrilor culturii din Uniunea Europeana, desfasurata la Budapesta, in noiembrie 2005. Pe tot parcursul anului 2006 si la inceputul anului 2007, au avut loc mai multe intalniri la nivel de experti, in care a fost consolidat sistemul de functionare a acestei liste europene. Intregul mecanism, precum si primul set de locuri istorice incluse pe lista Patrimoniului European, au fost aprobate cu ocazia Consiliului informal al ministrilor culturii din Uniunea Europeana, care a avut loc la Berlin, la 13 februarie 2007.


?


Criteriile de selectie


Pentru a fi inclus pe aceasta lista – deschisa nu doar monumentelor istorice, in acceptiunea uzuala a termenului, precum si locurilor avand o insemnatate istorica, politica si culturala – un bun cultural trebuie sa se constituie intre-un adevarat martor al istoriei Europei si sa corespunda cel putin unuia dintre urmatoarele trei criterii: sa fie un loc de interes cultural si istoric care sa aiba o semnificatie europeana deosebita pentru Statele Membre (ale Uniunii Europene), in general; sa fie o opera arhitecturala, un imobil sau un obiect emblematic din punctul de vedere al istoriei, al artei, al stiintei si al ideilor; sa fie un sit sau un peisaj cultural, ori un sit arheologic terestru, lacustru sau maritim.


In urmatoarele luni, in Romania, placi care sa marcheze inscrierea in lista Patrimoniului European vor mai fi asezate la Calea Eroilor – monumentul creat de Constantin Brancusi, la Targu Jiu –, la Palatul Cantacuzino, din Bucuresti (care gazduieste Muzeul National „George Enescu“) si la Cetatea Histria.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.