Primul sistem inteligent de iluminat public din Romania, la Brasov

Primul sistem inteligent de iluminat public din Romania, la Brasov

0 235
Iceberg a conceput si finantat pentru municipiul Brasov un sistem integrat de iluminat si supraveghere a domeniului public, integrand tehnologii inovative de smart-grids asupra retelei existente.
Proiectul va genera o reducere a costurilor de iluminat public de pana la 35% si reprezinta primul sistem de acest tip implementat la scara unui intreg oras in Romania.
O infrastructura invechita, cresterea preocuparilor pentru impactul asupra mediului si costurile de energie in crestere au generat o preocupare tot mai puternica in randul autoritatilor pentru modernizarea retelelor de iluminat public.
Adeseori solutia aleasa este una simpla – instalarea unor copruri de iluminat cu LED. Daca o astfel de masura rezolva de cele mai multe ori preocuparea pentru reducerea costurile de energie cu iluminatul, ea nu rezolva preocuparile actuale privind cresterea calitatii serviciilor publice. La nivel global, automatizarea, controlul la distanta, integrarea cu alte retele si managementul in timp real sunt prioritati unanim acceptate.
Din acest motiv, in procesul de concepere a sistemului integrat, Iceberg a identificat principalele trenduri globale in construirea, operarea si gestionarea retelelor inteligente de utilitati publice:
  • Transferul de la sisteme cu reactie statica in sisteme interactive, adaptive in functie de factorii de mediu extern
  • Trecerea de la sistemele de control tip master/slave catre sisteme peer-to-peer
  • Transferul inteligentei in sistemele de utilitati publice, de la nodul central al unui sistem, catre punctele sale terminale, pe principiul smart-grid
  • Integrarea diverselor “layere” de sisteme de utilitati publice, utilizand o infrastructura comuna.
Urmand aceste tendinte, cea mai buna oportunitate pe care autoritatile publice din Romania o pot valorifica este de a transforma retelele de iluminat public pe care le detin in smart-grids – adevarate retele inteligente. Prin integrarea sistemelor de iluminat public cu tehnologia smart-grid si interconectarea cu alte servicii publice, pot fi create retele hibrid care in viitor vor gestiona pachete de servicii si utlitati publice.
Astfel, proiectul prevede si montarea a 43 de camere de supraveghere video in 26 de zone de risc din Brasov, identificate de Politie, iar pe stalpi vor fi montate si 42 de butoane de panica, in zona supravegheata video, astfel ca daca cineva este in pericol Politia sa poata fi alertata imediat.
Proiectul “Modernizarea integrata a sistemelor de iluminat public si cresterea sigurantei publice din Municipiul Brasov”, in valoare totala de circa 10,9 milioane lei, a fost finantat prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 1.
Sursa: Iceberg
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.