Privatizari pe interese sau falimentul industrie chimice?

Privatizari pe interese sau falimentul industrie chimice?

0 507


M.O.
Cresterea tarifelor la gazele naturale, cererea scazuta de pe piata interna si privatizarea cu investitori fara potential investitional au facut ca industria chimica din Romania sa se apropie cu pasi repezi de pragul colapsului. Daca Nitramonia Fagaras este scoasa din nou la privatizare, un alt fabricand de ammoniac, Sofert Bacau, a intrat in procedura de faliment. In afara situatiei dificile prin care trec si a datoriilor uriase pe care nimeni nu le va putea recupera vreodata, cele doua societati mai au ceva in comun: poluarea.


?La Nitramonia, unul dintre motivele pentru care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat contractul cu firma americana S&T Oil Equipment and Machinery consta in lipsa investitiilor si indeosebi a investitiilor de mediu. La Sofert Bacau, Garda de Mediu a aplicat in ultima vreme amenzi de sute de milioane de lei, tot pentru ca nu s-a investit in acest domeniu, poluarea cu amoniac fiind o constanta in orasul de pe Bistrita. Exista o serie de particularitati legate in mod deosebit de procesul de trecere din proprietatea statului in proprietate privata a societatilor Nitramonia Fagaras si Sofert Bacau.


?


Nu e ca la Resita, e ca la …Fagaras


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a redevenit proprietar la uzina de la poalele Fagarasului in primavara acestui an, cand a decis sa rezilieze contractul cu firma americanului de origine romana Valerian Simirica. Ulterior, acesta a contestat decizia AVAS si a sesizat Departamentul de Justitie al SUA si Departamentul economic al ambasadei americane la Bucuresti pentru nedreptatea ce i s-a facut. S-a spus ca Nitramonia ar putea deveni un caz similar combinatului siderurgic din Resita, unde investitorii de la Noble Ventures au dat in judecata statul roman, dar au pierdut ulterior. Cum la Nitramonia lucrurile sunt inca in desfasurare, AVAS si firma S&T Oil Equipment and Machinery se marginesc sa se acuze reciproc de ilegalitati. Valerian Simirica spune ca dupa preluarea societatii a gasit datorii neanuntate in contractul de privatizare in valoare de circa 300 miliarde lei. De asemenea, sustine ca a investit, dupa preluarea societatii, peste doua milioane de dolari, dar solicita statului roman despagubiri de 10 milioane de dolari, bani pe care spune ca i-ar fi pierdut dupa interventia AVAS.


Autoritatea, la randul ei, considera ca firma S&T Oil Equipment and Machinery nu si-a indeplinit obligatia ca, in termen de 180 de zile de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, sa sustina activitatea societatii printr-o infuzie de capital de lucru, in suma de 300.000 de dolari. Ca urmare, au fost facute aplicabile dispozitiile contractului, respectiv desfiintarea de drept a acestuia la data de 12 august 2004. La aceasta data, cumparatorul a solicitat reconsiderarea aportului de capital de lucru. Cumparatorul nu a respectat nici clauzele privind investitiile de mediu si aportul de capital social. Totodata, nu a indeplinit obligatiile de a depune la Agentia pentru Protectia Mediului Brasov documentatia in vederea reautorizarii activitatii societatii si nu a prezentat AVAS dovada inregistrarii garantiei reale mobiliare la Registrul actionarilor si nici a garantiilor reale mobiliare la Arhiva electronica.


De la turci la americani Nitramonia figureaza de ani buni pe lista celor mai mari datornici, in prezent avand restante de peste 1.500 miliarde lei. Acesta este si motivul pentru care, in data de 11.06.2005, Tribunalul Brasov a declansat procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, conform Legii 64/1995, impotriva debitoarei SC Nitramonia SA Fagaras, in prezent actiunea fiind in desfasurare.


De fapt, privatizarea Nitramonia a fost o alta inginerie a fostului AVAS care l-a gasit investitor strategic tocmai pe turcul Fatih Kesser, cel care era implicat in privatizarea unei alte societati falimentare din protofoliul APAPS, respectiv Colorom Codlea.


Firma lui Valerian Simirica, S&T, a preluat in contract de novatie contractul de privatizare semnat cu Kesser, achitand pe pachetul de 79,05% din actiuni suma de 800.000 de dolari. La aceasta se adaugau investitii de alte 20 milioane dolari, din care 7 milioane numai pentru mediu. Pe fondul disputelor cu AVAS, in combinat jaful era la el acasa. Au fost dezmembrate instalatii si vandute la fier vechi. Dar Nitramonia nu avea doar active de dezmembrat. Stadion, strand, baza sportiva, bloc de locuinte, gradinita, pastravarie etc. sunt numai cateva dintre proprietatile combinatului date sau vandute pe intelegeri de culise. Pentru a ajunge la aceasta performanta, fostul APAPS a angajat pe bani frumosi firma de consultanta Ricovery Group sa intocmeasca studiul de rentabilizare a combinatului. In final, aceasta a propus divizarea combinatului in opt societati si disponibilizari masive de personal. Zis si facut.


Din Nitramonia au aparut opt pui:



  • Nitramonia SA,
  • Nitrofertilizer SA,
  • Nitroexplosives SA,
  • Nitroservice SA,
  • Edelweiss Hotel SA,
  • Nitrocontrol SA,
  • Nitrotrans SA si
  • Nitrosere SA.

Impartirea resurselor financiare intre aceste firme s-a facut in functie de interese, singura care a luat in carca datoriile fiind Nitramonia. S-au mai vazut asemenea divizari.


Actiunea de taiere a fierului vechi a inceput cu mult inaintea privatizarii. Otelul inox era o adevarata mina de aur. Reprezentantii AVAS spun ca, in perioada de monitorizare postprivatizare a contractului, institutia a avut dificultati in colaborarea cu noul proprietar si din cauza „luptelor interne“ dintre Valerian Simirica si Mihai Tanjala, ambii sustinand ca sunt reprezentantii legali ai S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentantul legal al acestei societati fiind si imputernicitul CHEMTRANS GmbH (Austria) in relatia cu AVAS.


?


Fara nici o sansa


Intre timp, AVAS a scos din nou la privatizare societatile desprinse din combinat, dupa ce doua dintre ele au fost trecute si pe celebra lista a Fondului Proprietatea, constituit pentru despagubirea persoanelor ale caror case au fost nationalizate. Cum investitorii nu s-au grabit sa vina la ce a mai ramas din Nitramonia, soarta ei parea pecetluita: falimentul si lichidarea. Dupa ce a notificat cumparatorul, in data de 15.02.2005, privind desfiintarea de drept a contractului de privatizare incheiat la SC Nitramonia, ca urmare a actionarii pactului comisoriu, AVAS s-a inscris ca actionar la toate societatile rezultate din divizarea Nitramonia, in baza prevederilor art. 41 din Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Ulterior, AVAS a actionat pentru pregatirea societatilor de pe platforma Nitramonia in vederea privatizarii (au fost solutionate sau sunt in curs de solutionare problemele de securitate, problemele sociale, problemele de mediu etc.). In ultimle luni insa, pentru ca nu si-au primit salariile, iar situatia fabricii nu este foarte clara, angajatii Nitramonia au incercat o serie de proteste. In disperare de cauza, chiar au intrat in greva foamei. Dar, sa ne orientam pe cine este Valerian Simirica, care, de alfel are un CV impresionant in privatizari falimentare.


?


De la extaz la agonie


Numele lui Valerian Simirica se leaga si de combinatul chimic muresean Bicapa Tarnaveni. In cazul acestei societati, Romania a cunoscut una dintre cele mai rapide desfiintari a unui contract de vanzare-cumparare, din istoria privatizarilor postdecembriste. Daca pe 21 noiembrie 2002, APAPS-ul condus de Ovidiu Musetescu a semnat contractul cu Simirica, in aceeasi zi de 21 noiembrie 2002, Curtea de Apel Targu-Mures a pronuntat o sentinta de reorganizare judiciara a societatii, pe Legea 64/1995. Avand in vedere acest fapt, in conformitate cu prevederile contractului de privatizare, acesta a fost desfiintat de drept, urmatorii pretendenti la achizitia combinatului nereusind decat sa-i prelungeasca un sfarsit previzibil: punerea pe butuci si vanzarea la fier vechi. Conform unor voci apropiate acestei tranzactii esuate, interesul ridicat al lui Valerian Simirica de a ajunge in posesia combinatului a fost justificat si de existenta unei importante comunitati penticostale in orasul Tarnaveni. Valerian Simirica insusi este penticostal si se pare ca, prin preluarea combinatului, a dorit sa ofere oportunitati de angajare membrilor acestui cult din judetul Mures.


Dar situatiile neortodoxe ivite pe parcurs (pe relatia APAPS -Justitie) au facut ca acest demers sa fie sortit esecului. Similitudini?…


?


Marius OLA


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.