PRM cu uninominalul la …Curtea de Apel !

PRM cu uninominalul la …Curtea de Apel !

0 244

Ceata toamnei nu reuseste sa ascunda intentiile meschine ale unei anumite zone din clasa politica, aceea de a da de pamant cu „uninominalul”. Legea in sine, imperfecta ca orice lege umana, a dospit in comisiile parlamentare si in sertarele „consilierilor” ani de zile, parand o stacheta care se ridica tot mai sus, tocmai pentru a face mai facila trecerea pe dedesubt a politruclilor post decembristi. Presiunea UE si a unei parti din societatea romaneasca si angajamentele internationale, au obligat clasa politica sa scoata in cel din urma legea. Daca anul 2004 a putut fi depasit cu succes si Lista de vot a ramas singura trambulina pentru a ajunge in Parlament, anul 2008 cu toate obstacolele si talpile puse cu multa perversitate de sistem, a adus Legea votului uninominal. Tentativa de aplicare a legii din 2012 este tot mai aproape de a fi compromisa de scindarea realizata de politrucii care au reusit sa-si ia fata unii-altora. Strategia de a bulversa alegatorul, sa nu mai stie ce e stanga sau dreapta, cu PD in Internationala socialista transformat in PD-L ca cel mai puternic partid de dreapta, cu un PNL ce a uitat de Bratieni, cu mai multe „reforme” (pomeni) sociale decat orice alt partid de stanga sau cu un PSD cu cei mai bogati conducatori din toata social – democratia mondiala, pare sa fi prins, impingand cetateanul in indiferenta si apatie. Ce a ramas? Un electorat de tip „activist pensionar” disciplinat, care sta agatat de partide asigurand doar imaginea de democratie, facand act de prezenta in fata urnelor. Nu conteaza cine si cat voteaza ci doar …cine numara voturile! PRM impins in fata de de PD-L in pierdere de viteza si de activisti din celelalte partide, poarta steagul amanarii votului uninominal pentru 2012. Dupa mai multe variante de blocare care au sfarsit in derizoriu, cea in care s-a contestat modul de alcatuire a colegiilor pare sa aiba un oarecare succes. Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea PRM de a judeca pe 28 octombrie contestatia la Hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. In cazul in care Curtea ar da castig de cauza contestatiei, alegerile pe baza votului uninominal pot fi puse sub semnul intrebarii. Pentru a elimina aceasta problema, PD-L a cerut Guvernului sa modifice Hotararea contestata de PRM. La randul lor, reprezentantii PRM spun ca solicitarea democrat-liberalilor este intemeiata, insa atrag atentia ca si asa votul uninominal este pus sub semnul intrebarii pe 30 noiembrie.
Presedintele PD-L, Emil Boc, spune ca putem avea Alegeri pe baza votului uninominal pe 30 noiembrie, fara a sta cu frica deciziei Curtii de Apel de pe 28 octombrie. Desigur ca problema poate fi evitata daca demersul PRM ramane fara obiect sau acesta si-ar retrage „actiunea”.
Emil Boc gaseste si o alta varianta: „Guvernul Tariceanu sa adopte in aceasta saptamana pachetul legislativ de modificare a legii, astfel incat sa nu avem nici o problema cu votul uninominal si nici o problema cu decizia instantei”.
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas admite pe jumatate, solutiile propuse de Emil Boc. In primul rand – spune el – „solicitarea PD-L este corecta si pune in legalitate hotararea privind delimitarea colegiilor uninominale”. Tot Lucian Bolcas declara: „In aceste conditii, oricat de repede s-ar da o asemenea hotarare de guvern, retrasarea colegiilor inseamna rediscutarea calendarului electoral”. Adica PRM, PD-L si Traian Basescu (care isi doreste o unificarea campaniei sale, pentru un nou mandat, cu alegerile generale) ar castiga partida si am avea Alegeri generale nu in toamna lui 2008 ci undeva la anul in 2009.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.