Problema poluării, rezolvată… de Scripcaru: ,,poluare există şi la Zlatna sau...

Problema poluării, rezolvată… de Scripcaru: ,,poluare există şi la Zlatna sau Copşa Mică”!!!

0 349

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru a găsit scuza perfectă pentru aerul poluat din Braşov. Zice edilul că şi alte localităţi precum Târgu Mureş, Zlatna sau Copşa Mică, etc, sunt poluate.
Reprezentanţii Primăriei  Braşov spun că în urma întâlnirii de la Bucureşti cu ministrul Mediului, situaţia nu este atât de „neagră” în ceea ce priveşte poluarea aerului. De asemenea, potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru, ministrul a constatat că este o situaţie valabilă la nivel naţional, nu doar în cele trei localităţi, respectiv Bucureşti, Iaşi şi Braşov.

Scripcaru cel Harnic: ,,alte oraşe nu au nimic”
„Întâlnirea a fost benefică, corectă şi pozitivă şi ştim ce avem de făcut în continuare.  Mă bucur că ministrul Mediului a aflat că Braşovul, Iaşiul şi Bucureştiul au intrat voluntar în programul de monitorizare. În alte oraşe nu se face asta. Avem un plan de îmbunătăţire a calităţii aerului, cu 20 de măsuri, dintre care 15 sunt în implementare. Alte oraşe nu au nimic făcut şi nu putem fi mai rău decât Ploieşti, sau decât Baia Mare, Craiova, Constanţa, Cluj, Sibiu, Târgu Mureş, Zlatna sau Copşa Mică. Ministrul Mediului a aflat cu această ocazie stadiul de implementare a acestui plan, ce alte măsuri am luat noi pentru a reduce poluarea, cum ar fi centura ocolitoare, care a scos graficul greu din oraş, faptul că marii poluatori care funcţionau în centrul oraşului sau în zonele rezidenţiale s-au relocat şi s-au adaptat la noile condiţii de protecţie a mediului şi la noile tehnologii, şi sigur că există şi alte măsuri pe care trebuie să le luăm în continuare pentru a gestiona situaţia. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că suntem un oraş de tranzit”, a declarat primarul Scripcaru.

Acesta a precizat că Braşovul va trebui să realizeze un studiu privind impactul poluării asupra populaţiei. „Acest document va trebui făcut împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi alte instituţii. De altfel, trebuie să implementăm măsuri împreună cu alte instituţii, care au un rol de control, iar lucrurile în acest sens vor clarificate în grupul de lucru de la nivelul Prefecturii Braşov”, a continuat edilul.

Planul pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din municipiul Braşov cuprinde, în total, 20 de măsuri, dintre care 14 vizează surse mobile de poluare (cum este cazul traficului rutier), iar toate trebuie implementate până în anul 2022. De altfel, potrivit viceprimarului Braşovului, Barabas Laszlo, cinsprezece dintre ele sunt în diferite stadii de implementare. Aceste aparate vor  veni în completarea celor două laboratoare mobile promise de Ministerul Mediului.

După ce l-a distrus programatic, pe Scripcaru l-a apucat nostalgia după transportul electric

În ceea ce priveşte reducerea emisiilor produse de mijloacele de transport în comun, viceprimarul Barabas Laszlo a declarat că anul trecut au fost cumpărate cele 105 autobuze cu motorizare Euro 6, iar anul acesta la Braşov vor ajunge mai multe autobuze electrice şi troleibuze. Ce nu a spus viceprimarul este faptul că Braşovul a beneficiat de transport nepoluant prin linii de tramvai care în loc să fie modernizate au fost desfinţate la iniţiativa lui George Scripcaru iar şinele şi tramvaiele au ajuns în depozitele unor interlopi din Noua care se ocupau şi de achiziţionare de fier vechi. Pentru că în ochii lui Scripcaru asta reprezentau atunci vehiculele de transport nepoluant: fier vechi. Acum totul trebuie refăcut de la zero, alţi bani alte comisioane.

 Ce a mai explicat Barabas: „avem în derulare program de amenajare a 72 de staţii de încărcare pentru autobuze. Unele cu încărcare rapide, altele în garaje. Şapte staţii sunt în stadiu avansat de reglementare.  De altfel, pentru staţiile de încărcare s-au făcut şi investiţii în reţeaua electrică”.

În schimb, reprezentantul Primăriei Braşov a precizat că mai este nevoie de măsuri în ceea ce priveşte sistemele de încălzire a locuinţelor. De altfel, pentru a rezolva această problemă, municipalitatea braşoveană a pregătit un proiect de regulament ce vizează noile dezvoltări imobiliare. Primăria are o problemă cu centralele de apartament uitând cum tot ei au falimentat prin căpuşare CET, motiv de dosare la DNA şi de procese în instanţă care trenează de cam multă vreme.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.