Procesul de convergenta a Romaniei catre UE
Vom trai mai bine prin… 2050
Procesul de convergenta a Romaniei catre media Uniunii Europene se va intinde pe o perioada considerabila de timp, de circa 40 de ani, in conditiile in care o rata anuala normala de crestere economica se va situa pe termen lung probabil in jur de 3-4%, se arata intr-un raport al Moody’s.
„Combinatia dintre mediul de afaceri echitabil, statutul de membru al Uniunii Europene, si imbunatatirea infrastructurii fizice si sociale, sustinuta de fondurile europene, ar trebui sa sustina niveluri de investitii mai mari in timp, permitand o crestere graduala a venitului real catre media blocului comunitar. Cu toate acestea, acest trend va dura o perioada considerabila de timp, probabil circa 40 de ani”, potrivit raportului Moody’s.
Agentia de rating apreciaza ca potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen lung este ridicat , in principal intrucat statul este in mod semnificativ mai sarac decat majoritatea altor tari din UE.
„Moody’s anticipeaza ca revenirea economiei Romaniei va fi graduala. Este putin probabil ca ritmul de crestere economica sa atinga nivelurile inregistrate inainte de criza pentru perioade sustenabile, in special daca avansul economiei europene ramane redus. O rata de crestere economica mai normala pe termen lung este probabil de 3-4% pe an, tinand cont ca exista inca cateva obstacole pentu avansul rapid al PIB-ului Romaniei, in special agenda dificila de reforme structurale si nevoie de infrastructura. Totusi, in acest ritm, venitul va converge la media UE intr-o perioada de timp relativ lunga”, se precizeaza in raport.
Economia Romaniei a inregistrat, in perioada 2001-2008, o crestere economica reala medie de 6,2% pe an, in contextul in care populatia a scazut.
Agentia de rating anticipeaza ca economia se va contracta cu 8,9% in acest an, dar ca va inregistra un avans de 1,2% in 2010.
Moody’s noteaza ca indiciile privind nesustenabilitatea cresterii economice au devenit mai evidente in 2006 si 2007, in contextul in care pretul activelor a crescut, deficitul de cont curent s-a majorat, iar cresterea creditarii locale s-a accelerat.
De asemenea, agentia arata ca vulnerabilitatea Romaniei la inrautatirea mediului economic mondial a crescut din cauza majorarii imprumuturilor externe si a cheltuielilor bugetare inaintea alegerilor din toamna anului trecut:„Situatia economica s-a deteriorat rapid incepand din ultimul trimestru al anului trecut. Bancile, preocupate initial de lichiditate, iar mai tarziu de calitatea activelor, au restrictionat cresterea creditarii, in special catre sectorul privat. In plus, gospodariile si corporatiile au devenit mai precaute, ceea ce a afectat investitiile si consumul. Cererea de pe piata locala a fost afectata pe deasupra de inasprirea conditiilor de politica fiscala, in contextul in care Guvernul a fost fortat sa restrictioneze avansul cheltuielilor dupa cativa ani de relativa risipa. Totodata, exporturile au fost afectate grav de recesiunea severa din zona euro si mult fabrici au fost inchise temporar”, aminteste agentia de evaluare financiara.
Moody’s considera ca revenirea economiei pe crestere ar putea veni mai repede decat in alte state din regiune, precum Bulgaria sau tarile baltice, intrucat in Romania sectorul privat are un grad de indatorare mai redus si exista un regim de curs de schimb flexibil, care domoleste ajustarea balantei comerciale.
„Pe de alta parte, recesiunea, care are loc dupa un boom economic extins, alimentat de creditare, s-a putea prelungi mai mult decat se anticipeaza si sa cauzeze o dezorganizare serioasa a economiei. Va fi nevoie ca productia sa fie reorientata catre bunuri si servicii care pot fi comercializate, ceea ce inseamna ca fenomenele de insolventa a companiilor si de somaj vor continua probabil sa creasca pentru ceva timp”, noteaza agentia.
Moody’s este singura mare agentie de rating internationala care acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor’s au retrogradat Romania in toamna anului trecut la nivelul speculativ (junk).
Economia a scazut in trimestrul al doilea cu 8,7% fata de perioada similara din 2008 si cu 1,1% fata de primele trei luni ale anului in curs, potrivit datelor revizuite prezentate marti de Institutul National de Statistica.
Romania a semnat in acest an un acord pentru un pachet de finantare externa multianuala, de 20 miliarde euro, de la Fondul Monetar International (FMI), UE, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, coordonat de FMI. Autoritatile romane si reprezentantii forurilor internationale au convenit asupra unui program de reforma, menit sa abordeze dezechilibrele din economia romaneasca si sa aduca Produsul Intern Brut pe un trend pozitiv sustenabil. Agentia anticipeaza ca autoritatile vor fi „mai putin impovarate de consideratii de ordin politic” dupa incheierea scrutinului, situatie care va permite o reducere a deficitului bugetar anul viitor, daca conditiile economice se vor imbunatati. Moody’s anticipeaza „un avant de scurta durata” al initiativelor de reforma dupa alegerile prezidentiale, insa, pe termen lung, nu prevede vreo schimbare in „natura fundamentala” a mediului politic romanesc.