Procurorii Monei n-au trecut testul
Formalitatea audierii in Consiliul Superior al Magistraturii s-a dovedit o piedica imposibil de trecut pentru candidatii la sefia Parchetelor. Ioan Irimie si Tiberiu Nitu, preferatii Monei Pivniceru, ministresa Justitiei, pentru fotoliile din fruntea Parchetului General si Directia Nationala Anticoruptie, au cazut la proba comisiei CSM. Sigur, detractorii audierilor si ai avizului, fie el si consultativ, al CSM, vor spune si scrie probabil ca verdictul este o lucratura a Consiliului, ultimul meterez in calea dorintei Monei Pivniceru de a inscauna la conducerea instiutiilor fundamentale al justitiei din Romanika personaje care-i sunt pe plac. Din oferta, ce-i drept, extrem de saraca in CV-uri beton si recomandari profesionale de marca printre candidati.
Prestatia celor doi la intrebarile comisiei confirma in extrem constatarea fostului sef al DNA, Daniel Morar, ca la concurs nu s-au inscris profesionistii. Banuiala ca facea referire la sine insusi se spulbera dupa ce natiunea a putut vedea reactiile celor doi la intrebarile incomode ale comisiei.
Irimie nu parea dotat de la inceput cu prea multa glagorie, asa cum oricine a putut anticipa ascultand alegatiile taraganate si pretins imbibate de inteleciune ardeleanului din Cluj, unde omul este procuror. S-a dovedit ca Irimie nu e decat un patetic peizan justitiar, tradat de inregistrarile de la audieri facute publice. Aspirantul la sefia Parchetelor, Irimie a dat-o in populisme de duzina cand n-a stiut raspunsurile la intrebarile inspirate totusi din materia cu care justitiarul clujean se presupune ca lucreaza zilnic.
Nitu, in schimb, de gatul caruia atarna piatra de moara a dosarelor Revolutiei pe care le-a inchis mult prea devreme la scurt timp dupa ce le preluase, s-a foit incomodat la audieri si le-a reprosat membrilor comisiei ca se uita chioras la el cand nu ghicea raspunsurile.
Un vorbete patriot expirat si un transpiracios cu maini umede si ochi lacrimosi. Astia doi profesionisti urmau sa gestioneze dosarele grele din justitie? Pai cum s-ar fi descurcat atunci cu presiunile politice, cele mai abitire intruziuni in parchete si tribunale, pe care nu le probeaza nimeni dar pe care le simte in ceafa fiece lucrator din sistem?
N-as banui-o pe Mona Pivniceru de partinire politica. Dimpotriva. Frusta moldoveanca pare prea indaratnica si pregatita ca sa fie strunita de trepadusii politici. Mizeria numirilor este ca n-a avut de unde alege.
Sindromul celor 15 mii de specialisti pe care nu i-a vazut nimeni niciodata loveste si in justitie.
Tristetea constatarii va fi adancita de ranjetul lui Traian Basescu la revenirea de la Bruxelles. In calitate de ultima instanta de decizie, presedintele va ratifica cel mai probabil votul comisiei si ii va retrimite pe cei doi in randul procurorilor de rand.
Vifor Rotar