Procurorii revocati in cazul Gorbunov – reabilitati
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, sa ii repuna in functiile de conducere pe procurorii revocati in dosarul Gorbunov privind jaful armat, din ianuarie, de la Brasov, soldat cu doi morti.
CSM pune astfel in executare hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit carora cei trei procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, revocati pentru implicarea in scandalul intreruperii executarii pedepsei lui Serghei Gorbunov, trebuie sa revina in functiile de conducere detinute anterior.
Membrii Sectiei pentru procurori a CSM au discutat ca, prin trecerea timpului, a expirat pentru doi dintre acestia perioada pentru care au fost numiti in functiile de conducere.
CSM a ajuns, totusi, la concluzia ca mandatul lor nu a expirat deoarece acesta presupune executarea efectiva si nu este suficienta expirarea perioadei.
ICCJ a admis, saptamana trecuta, recursurile formulate de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, revocati din functii de conducere de CSM ca urmare a deficientelor manageriale constatate de Inspectia Judiciara.
Potrivit deciziei ICCJ, s-a dispus obligarea CSM de reintegrare a acestor procurori in functiile de conducere avute anterior.
Procurorii Gheorghe Stoian, Tena Tulitu si Ioana Sandu vor fi repusi in functiile de prim-procuror, prim-procuror adjunct si, respectiv, sef al Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii va lua act de decizia ICCJ.
Cei trei procurori fusesera revocati din functie de CSM in februarie, in urma scandalului Gorbunov.
Serghei Gorbunov, suspectul principal in cazul jafului armat din Brasov, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova in luna mai a anului trecut, pentru trei luni, din motive medicale, iar dupa expirarea termenului nu s-a mai intors in penitenciar pentru a-si continua pedeapsa, motiv pentru care a fost dat in urmarire nationala.
Pe 31 ianuarie, Gorbunov a fost retinut de politisti intr-un centru comercial din Brasov si a fost incarcerat.
Potrivit datelor furnizate de Penitenciarul Craiova, Gorbunov a fost condamnat, in 2004, la o pedeapsa privativa de libertate de 15 ani pentru tentativa de omor deosebit de grav si va executa pedeapsa in regim de maxima siguranta.
Serghei Gorbunov, detinut in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta din Craiova a formulat doua cereri de intrerupere a pedepsei, una la 10 ianuarie 2008, care a fost respinsa pe 26 martie 2008, dispunandu-se internarea sa intr-o unitate sanitara a Ministerului Sanatatii. Aceasta hotarare nu a fost una definitiva, dar pana la solutionarea recursului s-a dat curs, de catre Tribunalul Dolj, celei de-a doua cereri de intrerupere a pedepsei formulate pe 5 mai 2008, aceasta ramanand definitiva prin nerecurare. Ca urmare, la 16 mai 2008 Gorbunov a fost pus in libertate pentru a se trata de glaucom.
Conform adresei nr. 9/A1C7 din 25 februarie 2008 a Institutului de Medicina Legala Craiova, privind raportul de expertiza medico-legala a lui Gorbunov, acesta prezenta „subatacuri de glaucom cu unghi inchis, rectocolita ulcero-hemoragica”.
Pe 2 februarie, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la modul in care procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj si-au indeplinit sarcinile de serviciu in dosarul lui Serghei Gorbunov.
In acest context, presedintele CSM, Virgil Andreies, a anuntat ca vor fi verificate toate cererile de intrerupere a executarii pedepselor judecate in Romania.
Directorul Penitenciarului Craiova, Constantin Bala, si-a prezentat demisia din functie, la cererea directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Conducerile Tribunalelor Dolj si Brasov, precum si conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au fost convocate de CSM, dupa ce au fost definitivate verificarile privind managementul acestor institutii in legatura cu intreruperea executarii pedepsei de catre Serghei Gorbunov.
Pe 5 februarie, Sectia pentru procurori a CSM a decis revocarea din functiile de conducere a procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj implicati in cazul Gorbunov: Gheorghe Stoian, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Tena Tulitu, prim-procuror adjunct, Ioana Sandu, procuror-sef al Sectiei judiciare. De asemenea, au fost revocate si conducerile Tribunalelor Dolj si Brasov. AGERPRES