Producţia de legume şi fructe afectata masiv de seceta

Producţia de legume şi fructe afectata masiv de seceta

0 142
ProducÅ£ia de legume ÅŸi fructe va fi în acest an mai mică cu 40% decât anul trecut din cauza secetei ÅŸi a problemelor financiare întâmpinate de fermieri, a declarat pentru AGERPRES Mircea Croitoru, preÅŸedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca.
"În acest an producÅ£ia de legume ÅŸi fructe va fi mai mică cu 40% faţă de anul trecut, 20% din pierderi fiind acumulate din cauza secetei, iar 20% pentru că mulÅ£i fermieri au renunÅ£at să mai cultive din lipsă de bani. În ultimii trei ani, cultivatorii de legume nu ÅŸi-au mai acoperit cheltuielile ÅŸi Ministerul Agriculturii nu a venit cu niciun sprijin financiar. MulÅ£i fermieri nu au avut bani să pornească la drum în primăvară, au avut probleme ÅŸi în iarnă, iar la toate acestea s-a adăugat seceta, dar ÅŸi lipsa irigaÅ£iilor", a precizat Croitoru. Acesta a adăugat că în pomicultură seceta a afectat aproape toate soiurile, în mod special merii ÅŸi prunii, iar legumele cultivate în câmp au fost distruse aproape în totalitate. "Dacă va continua canicula s-ar putea să avem probleme mari ÅŸi la cultivare, inclusiv în solarii, nu numai în câmp. Din punct de vedere calitativ legumele din solarii sunt bune, dar în câmp soarele a ars frunzele ÅŸi a copt forÅ£at vinetele, ardeiul gras, gogoÅŸarii ÅŸi ardeiul capia. Doar la varza cred că vom avea o producÅ£ie bună în toamnă ÅŸi un preÅ£ bun", a spus Mircea Croitoru.
 
Scumpirile din piete au o cauza – intermediarii! Reprezentantul cultivatorilor de legume consideră că informaÅ£iile referitoare la creÅŸterea preÅ£urilor la producători nu sunt conforme cu realitatea, întrucât toate scumpirile apărute din ultima perioadă la legume au fost influenÅ£ate de intermediari. "Nu este adevărat că legumele au fost scumpite de producători. În bazinul legumicol din Matca, castraveÅ£ii se vând 0,50 lei, roÅŸiile cu 1,5 – 2 lei, dar din păcate nu prea mai sunt, vinetele cu 1 – 1,2 lei, varza cu 2 lei, iar ardeii între 1,8 ÅŸi 2 lei. Majorarea care a apărut acum a apărut pe lanÅ£, la intermediari, nu provine de la producători. Noi nu avem un comerÅ£ organizat pentru că nimeni în cei 22 ani nu a avut grijă să ne orientăm spre un sector organizat. Nu am nimic cu intermediarii, doar că statul ar trebui să-i fiscalizeze ÅŸi pe ei", a subliniat preÅŸedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca. Potrivit sursei citate, producătorii agricoli se confrunta la ora actuală cu mari probleme financiare, fiind în imposibilitatea de a-ÅŸi mai acoperi cheltuielile, chiar ÅŸi în condiÅ£iile obÅ£inerii acelui ajutor de 100 de lei pe hectar, anunÅ£at recent de ministrul Agriculturii. "Noi nu ne acoperim cheltuielile cu inputurile, acestea s-au scumpit cu 200%, la fel ÅŸi energia ÅŸi combustibilii. Sunt cheltuielie foarte mari. De exemplu, numai înfiinÅ£area unui hectar de legume în solar costă 50.000 lei. Sprijinul de 100 de lei pe hectar, mai bine nu ni-l dă pentru că nu ne ajută cu nimic. În schimb, Ministerul ar trebui să vină în sprijinul agricultorilor cu subvenÅ£ii la motorină pentru că nu putem face legumicultură cu preÅ£ul actual al motorinei sau cu preÅ£urile înregistrate la energia electrică ÅŸi îngrăşăminte. Vrem doar ce primesc colegii noÅŸtri din Uniunea Europeană. Acum fermierii români au cuÅ£itul la os ÅŸi stau pe un butoi de pulbere", a subliniat preÅŸedintele Mircea Croitoru.
Localitatea Matca din judeÅ£ul GalaÅ£i are o suprafaţă de 1.600 de hectare cu solarii ÅŸi 1.500 de hectare cultivate în câmp cu legume, fiind considerată cel mai mare bazin legumicol din Europa.
 
Sinteza INS
ProducÅ£ia de legume în 2011 a totalizat 4,096 milioane tone, în creÅŸtere cu ÅŸase procente (232.000 tone), comparativ cu 2010, datorită creÅŸterii producÅ£iilor medii la hectar, potrivit datelor Institutului NaÅ£ional de Statistică (INS). ProducÅ£iile au fost mai mari la tomate (+14,6%) – 881.000 tone, morcovi (+10,9%) – 245.000 tone, ceapă (+7%) – 395.000 tone, varză (+4,5%) – 1,025 milioane tone, ardei (+2,5%) – 249.000 tone ÅŸi mai mici la castraveÅ£i (-1,7%) – 169.000 tone. Anul trecut, suprafaÅ£a cultivată cu legume a scăzut cu 5.000 de hectare, de la 263.000 în 2010, la 258.000 hectare. Datele INS cuprind producÅ£iile ÅŸi suprafaÅ£a cultivată cu legume în câmp, sere, solarii ÅŸi grădini familiale.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.