Producţia medie de grâu s-a diminuat cu 20% în acest an

Producţia medie de grâu s-a diminuat cu 20% în acest an

0 149
ProducÅ£ia medie de grâu la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20% în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar preÅ£ul grâului la producători a crescut cu circa 20-25% în timpul recoltării, însă calitatea este "nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani", au anunÅ£at, marÅ£i, la finalul discuÅ£iilor de la Ministerul Agriculturii, reprezentanÅ£ii OrganizaÅ£iei Interprofesionale "Cereale ÅŸi Produse Derivate".
"Din punct de vedere al calităţii s-a constatat la grâu o calitate mai bună în acest an, cu o diminuare cantitativă ca randament pe unitatea de suprafaţă de circa 20%, comparativ cu aceeaÅŸi perioadă a anului trecut, din cauza secetei ÅŸi a condiÅ£iilor meteo care au forÅ£at în ultima perioadă aceste culturi", a declarat, marÅ£i, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. PreÅŸedintele OrganizaÅ£iei Interprofesionale, Aurel Popescu, a confirmat calitatea producÅ£iei de grâu din acest an, catalogând-o ca "nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani".
"Într-adevăr, avem o producÅ£ie medie de grâu la hectar mai mică decât anul trecut, dar avem o calitate excepÅ£ională, nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani, iar din acest punct de vedere o cantitate foarte mare de grâu pleacă la export. De aceea vrem să facem o balanţă, la sfârÅŸitul recoltării, să ÅŸtim pe ce surse de grâu contăm, să nu avem probleme pe parcursul recoltei. ProducÅ£ia medie este mai mică, dar producătorii au un preÅ£ mai mare decât în anii anteriori cu circa 20-25 de procente, cam cu cât este pierderea medie la hectar, dar nu vor avea pierderi în activitatea de producÅ£ie agricolă", a spus Popescu. În ceea ce priveÅŸte efectele acestor creÅŸteri în preÅ£ul pâinii, ÅŸeful organizaÅ£iei interprofesionale consideră că acestea se vor vedea în cel mult o lună. "Efectele se văd deocamdată la făină, iar la pâine cel mai probabil după o lună. Dacă piaÅ£a nu absoarbe, atunci este pierdere curată pentru brutari", a adăugat ÅŸeful organizaÅ£iei interprofesionale, Aurel Popescu. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, până la această dată s-a recoltat 90% din suprafaÅ£a cultivată cu orz, 30% din cea cu grâu ÅŸi secară, la rapiţă – 50%, la orzoaica de toamnă 85%, iar la cea de primăvară – 25% din suprafaţă. Pierderea medie la hectar la orz este estimată la 17% în această perioadă. Oficialul MADR a precizat că recoltatul se va finaliza în cel mult 10 zile, dacă se lucrează în ritmul actual ÅŸi dacă nu vor fi incidente climatice. Potrivit datelor INS, producÅ£ia de grâu a României în 2011 a fost de 7,103 milioane tone faţă de 5,812 milioane tone în 2010, cea de orz ÅŸi orzoaică de 1,355 milioane tone (1,311 milioane tone în 2010), iar producÅ£ia de ovăz a depăşit anul trecut 376.000 tone faţă de 304.000 tone în anul precedent.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.