Productia de cereale cca. 24 de milioane de tone
Productia de cereale a Romaniei se apropie in acest an de 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decat anul trecut, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
„Cred ca anul acesta vom avea scriptic intre 22 si 24 de milioane de tone de cereale, cu circa opt milioane de tone mai mult decat anul trecut, cand am obtinut 16-17 milioane de tone. Daca luam orzul, orzoaica, ovazul, sorgul si triticalele, toate acestea impreuna fac aproape trei milioane de tone. Cu peste sapte milioane de tone la grau, desi scriptic avem peste opt, si cu 12 milioane de tone la porumb cred ca atingem intre 22 si 24 de milioane de tone de cereale in 2011” a precizat ministrul Agriculturii.
Acesta considera ca de foarte multi ani nu s-a mai inregistrat un an agricol atat de bun pentru productia de porumb, dar si pentru cea de grau.
„Consider ca de mult nu am mai avut un an asa de bun, pentru ca de obicei, cand a fost porumb bun, nu a fost grau, iar anul acesta s-au suprapus conditiile bune si pentru cerealele de toamna si pentru cele de primavara. Este foarte greu sa intrunesti conditiile pentru ca ambele culturi sa fie la maximum”, a adaugat Tabara.
In opinia acestuia, ploile cazute in acest weekend au ajutat atat la finalizarea recoltarii culturilor de sfecla, porumb, floarea soarelui, dar si la insamantarile culturilor de toamna.
„Ploaia care a cazut in acest weekend a fost aur curat pentru insamantari, dar si pentru recoltarea culturilor care au ramas, respectiv sfecla de zahar, de porumb si de floarea soarelui, desi mai sunt doar suprafete mici de recoltat. Ploaia a fost buna pentru insamantarile la orz, orzoaica, grau si culturi furajere. Este o ploaie venita la timp, desi vreau sa vad cantitatile de apa care au cazut pe intreg teritoriul tarii. Pana in 25-30 octombrie, suntem in epoca optima de semanat”, a subliniat Tabara.
In privinta culturilor afectate de seceta din aceasta toamna, seful MADR a afirmat ca deocamdata nu se poate pronunta in privinta pierderilor.
„Deocamdata nu ma pot pronunta asupra culturilor afectate de seceta. La rapita, cultura despre care se tot vorbeste, nu a fost insamantata suprafata estimata de 600.000 de hectare, dar s-au semanat 300.000 de hectare. Vrem sa vedem care sunt posibilitatile de a continua insamantarile la rapita in primavara pentru ca sunt soiuri de primavara foarte bune. Eu nu cred ca este o cultura compromisa dupa cum s-a tot discutat. Poti sa ai o cultura buna insamantata si sa fie o iarna mai grea, iarna fiind foarte periculoasa pentru anumite soiuri de rapita”, a subliniat seful MADR.
Potrivit datelor MADR, la data de 5 octombrie, sfecla de zahar a fost recoltata de pe 9% din suprafata, respectiv 1.634 hectare, porumbul de pe 68% din suprafata – 1,76 milioane ha, floarea soarelui de pe 98% din suprafata (968.027 hectare), iar soia de pe 56% (38.806 ha).