Productia de fructe si legume acopera 3 luni ?
Presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, a declarat, luni, ca preturile la alimente vor creste dupa cel putin o luna de depreciere continua a leului, apreciind ca unii producatori si comercianti vor majora preturile cand vor ajunge la „profit zero”.
Daca majorarile apar mai devreme, inseamna ca exista producatori si comercianti „inconstienti”, apreciind ca legislatia in acest domeniu este interpretabila.
„Sunt putini producatori care ar apela la cresterea preturilor, deoarece in aceasta perioada puterea de cumparare scade, iar acestia pot ajunge la faliment daca majoreaza preturile acum. De aceea vor incerca sa reziste pana la pragul zero de profit”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragos Frumosu.
Presedintele FSIA considera fireasca majoarea preturilor in functie de deprecierea monedei nationale, in conditiile in care Romania importa 70 la suta carne, 80 la suta legume si fructe, 30 la suta lapte pentru procesare, 330.000 de tone de zahar brut din care se obtine zahar rafinat, Romania consumand 550.000 de tone de zahar pe an, ingrediente pentru industria carnii, bauturilor racoritoare, dulciurilor, conserve de legume si fructe.
Liderul sindical sustine ca Romania produce fructe si legume pentru maximum trei luni pe an si importa lapte pentru ca cel autohton nu indeplineste criteriile europene.