Produse bio de vanzare in centrul Clujului
Produsele bio fac intotdeauna senzatie atunci cand sunt comercializate pe pietele din Romania. De indata ce auzim de „alimente” bio sau ecologice, ne gandim ca acestea ne promit elixirul unei vieti sanatoase, frumoase si fara griji. Si de multe ori, avem dreptate.
Asa se face ca, tot romanul se aduna, cu mic cu mare, pentru a cumpara produsele cu pricina.
Zilele acestea, la Cluj, oamenii s-au inghesuit in zona pietonala din preajma Casei Matei pentru a putea cumpara produse 100% naturale. De la lactate pana la dulciuri si chiar polen crud, toate pot fi gasite, la preturi rezonabile.
Aceasta piata ambulanta a fost organizata datorita proiectului Piata Verde ce a fost initiat pentru a sustine agricultura ecologica, arta culinara tradiþionala, dar si turismul cultural ecologic din tara noastra.
In Preajma Casei Matei, zeci de producatori din zona Sibiului, Clujului, Sighisoarei dar si din nordul þarii isi etaleaza podusele ecologice, care constau in produse bio din game foarte variate.
Clujenii pot gasi laptisor de matca, cafea bio, turta dulce realizata manual, miere in fagure dar si branzeturi, printre care se numara urda si branza de capra, produse de diversi proprietari ai unor ferme de familie din Ardeal.
Sucul de mere oferit de reprezentanþii primului magazin ecologic deschis anul acesta in Cluj-Napoca, are deja o cautare foarte mare printre cunoscatorii produselor magazinului cu pricina.
„Conþinutul este 100% suc pasteurizat din mere presate din satul Malancrav, de langa Sighisoara. Sucul este imbuteliat fara conservanþi, coloranþi sau arome si nu conþine zahar”, a declarat Roxana Pencea, unul dintre organizatorii evenimentului.
O alta atracþie a publicului au fost produsele apicole, cum ar fi polenul crud, mierea in fagure sau propolisul granule.
Printre dulciuri se mai numara si turta dulce sau acadelele colorate, realizate de o familie din judeþul Harghita.
Produsele lactate nu puteau sa lipseasca de la un asemenea festin. Urda, branza de capra sau branza frecata cu verdeþuri sunt doar cateva din alimentele realizate in ferme familiale mixte.
„Toate produsele noastre sunt certificate ecologic, iar la ferme sunt realizate produse din lapte de oi, capre si vaci. Cea mai importanta si cea mai cautata este branza de capra”, a declarat Ramona Duminicioiu, una dintre voluntarii care ajuta la promovarea acestor alimente.