Produsele chimice ne deregleaza sistemul endocrin
Poluarea si produsele chimice industriale ne-au invadat nu doar mediul inconjurator, ci chiar si propriul organism.
Cercetatorii au descoperit ca sistemul hormonal este cel mai afectat de chimicalele pe care le ingurgitam, acestia cautand rezolvarea acestei probleme de mai bine de zece ani.
Sistemul hormonal guverneaza cea mai mare parte a functiilor esentiale ale organismului: dezvoltarea fatului si a copilului, reproducerea, dar, mai ales, sistemul imunitar.
Studiile realizate pe animale au demonstrat ca in organismele contaminate au loc schimbari hormonale dramatice.
Un studiu recent al Academiei de Stiinte Americane arata ca o cantitate minuscula (a miliarda parte dintr-un gram) dintr-o substanta toxica ce se gaseste la iesirea din statiile de epurare a apei este suficienta pentru a provoca in numai doi ani feminizarea pana la sterilizare a populatiei masculine de peste dintr-un lac.
Iata cateva dintre substantele care au fost indentificate ca avand efecte evidente asupra activitatii endocrine: dioxinele (compusi rezultati in special din procesul industrial), bisfenol A (prezent in numeroase materiale plastice, printre care si anumite biberoane), ftalatii (substante regasite in jucariile din plastic), agentii bromati (folositi in materialele textile anti-incendiu sau in aparatele electrice), numeroase pesticide.
In Europa reteaua de excelenta CASCADE se ocupa de patru ani de problemele legate de contaminarea alimentatiei. „Prima cale de expunere a populatiei la dereglarile endocrine o reprezinta alimentele” a aratat profesorul Gustafsson, unul dintre coordonatorii proiectului CASCADE.
Alte cercetari au scos la iveala faptul ca in Asia, unde consumul de soia este mai mare decat in EuropA, s-a constatat o slaba incidenta a cancerului de san, de colon sau de prostata.