Profesorii – evaluati obligatoriu de studenti
Pentru prima data in istoria post-decembrista, dupa mai bine de 20 de ani de la scoaterea doctrinei comuniste din carti, se incearca o inlocuire a acestor preconceptii, tot de natura comunista, din mentalitatile celor care ocupa functii de conducere in tara noastra cu unele de natura „mai democraticaâ€.
Pentru prima data, institutiile de invatamant superior dau un cuvant de spus si celor „mici si multi†care le formeaza: studentilor.
Acestia vor avea reglementate drepturile si obligatiile in raport cu institutia de invatamant superior, acestea fiind cuprinse in proiectul Statutului Studentului.
La realizarea acestui document elaborat de Ministerul Educatiei au contribuit organizatiile de profil.
Proiectul prevede ca in relatia cu universitatea studentii au dreptul la suport de curs gratuit, in format fizic sau electronic, precum si la toate materialele didactice disponibile tot gratuit .
Desi pana acum se vorbea, pe ici, pe acolo, mai mult pe holuri decat in salile de curs despre prestatia anumitor profesori sau asistenti universitari, de-acum inainte, evaluarea acestora va fi reglementata si facuta ca la carte.
Evaluarea de catre studenti a prestatiei cadrelor didactice este obligatorie, conform legii educatiei.
In primele doua saptamani de la inceperea semestrului, studentii vor fi informati in legatura cu programa analitica, structura si obiectivele cursului, competentele generate de acesta, precum si modalitatile de evaluare si examinare.
Universitatea va publica rezultatele evaluarii pe site-ul propriu.
Rezultatele vor contine centralizarea tuturor evaluarilor pentru fiecare profesor in parte.
In plus, studentii au dreptul sa fie informati de catre organele de conducere ale universitatii despre hotararile votate in structurile de conducere ale institutiei, de a le fi inregistrate toate cererile scrise sau online si de a primi raspuns scris, respectiv online la aceste cereri.