Profesorii examinatori de la BAC sunt platiti cu 2 lei

Profesorii examinatori de la BAC sunt platiti cu 2 lei

0 232

Bacalaureatul se apropie de sfarsit, elevii mai au doar doua probe de sustinut, cea din domeniul lor de studiu si cea din afara ariei curriculare.
Probele orale au trecut cu bine, fara prea multe incidente. Cu toate acestea, au fost destui elevi care au reclamat lipsa de interes a profesorilor exminatori. Unii fumau in timp ce ascultau taciturni ceea ce elevii emotionati incercau sa indruge, altii vorbeau intre ei sau se uitau pe fereastra. Daca va intrebati care este motivul pentru care profesorii pareau sa fie satui sa piarda vremea in salile de clasa pentru asemenea activitati suplimentare care ieseau din atributiile anuale obisnuite, raspunsul este simplu: plata!
Profesorii supraveghetori si examinatori care au avut bunavointa sa-si dea concursul pentru buna desfasurare a acestuia isi fac acum monetarul. Insa, in urma acestei activitati, acestia isi vor da seama ca munca depusa pentru examinarea elevilor si corectarea lucrarilor este, de fapt, voluntariat.
Profesorii au intrat in salile de clasa mai mult de sila, decat de buna voie, nemultumiti de rezultatul discutiilor neproductive avute cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Inovarii si Cercetarii, carora le-au cerut rezolvarea problemei banilor primiti pentru supraveghere, evaluare si corectare.
Chiar daca, initial, au amenintat cu blocarea examenului national, sindicalistii din educatiei au lasat la latitudinea fiecarui dascal participarea la Bac.
„Oferta de criza” pentru indemnizatiile profesorilor care au fost prezenti la Bac arata in felul urmator:
Examinare orala – 2 lei pentru fiecare elev examinat
Presedintele de comisie – 800 de lei, indexabili, adica 600 de lei in mana
O lucrare corectata, indiferent de materie – 4 lei
Cele mai afectate categorii sunt suplinitorii si evaluatorii, a caror indemnizatie a scazut cu 50%.
Profesorii care ii vor testa pe elevii absolventi de liceu se vor multumi anul acesta cu venituri reduse la jumatate fata de cele din 2008, dupa ce Ecaterina Andronescu a declarat ca, si asa, cheltuielile necesare bunei desfasurari a Bacului sunt greu de suportat. Asta cu toate ca pentru acest examen au fost alocate 33 de milioane de lei, adica echivalentul a aproximativ 8 milioane de euro.
Peste 200 000 de elevi din toata tara sustin, anul acesta, examenul de Bacalaureat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.