Profesorii, greva amanata!
Profesorii renunta la greva pe care intentionau sa o organizeze marti, cand elevii vor face ore, insa nu vor sustine si teza unica la limba si literatura romana. Aceasta va fi reprogramata pentru joi, 7 mai, a anuntat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Declaratie ale ministrului Ecaterina Andronescu:
• Am convenit amanarea tezei cu subiect unic la Limba si Literatura Romana pentru ziua de joi, 7 mai, si suspendarea frevei anuntata pentru ziua de 5 mai.
• Restul tezelor se mentin in functie de calendar.
• Miercuri, impreuna cu toate sindicatele din Educatie, vom semna toate documentele ce vor fi convenite in urma negocierilor.
• In bugetul ministerului Educatiei nu va fi afectat nivelul veniturilor salariale.
• Suntem intr-un moment de criza, nu avem resurse pentru sustinerea legii salarizarii dascalilor asa cum a fost ea asumata, in unanimitate, in Parlament.
• Vom definitiva, in urmatoarele zile, calendarul descentralizarii.
• Vom constitui o comisie pentru monitorizarea banilor pentru investitii in invatamant.
• Ministerul Educatiei ramane in continuare deschis dialogului.
Anton Hadar, vicepresedinte al Federatiei Alma Mater, a confirmat faptul ca profesorii renunta la greva de marti. „Domnul Pogea ne-a tinut lectii de economie, ministrul ne-a spus ca butelia nu are gaz. Asteptam garantii pentru salarii si investitii. Vom decide miercuri daca reprogramam greva”, a spus Hadar.
Cu aproximativ 3 ore in urma, dupa inceperea negocierilor dintre liderii de sindicat, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cel al Finantelor, Gheorghe Pogea, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Pop, declara ca profesorii nu vor renunta la greva de marti. Si Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, a declarat, la iesirea de la intalnire ca: „Din punctul nostru de vedere, marti va fi greva.”
„Maine este greva, nu se dau teze. Guvernul nu ne-a dat garantii”, a afirmat Liviu Pop, la iesirea de la intalnirea liderilor sindicali din invatamant cu Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cel al Finantelor, Gheorghe Pogea.
„MInistrul Educatiei ne-a spus ca e posibila o majorare salariala va fi adoptata legea salarizarii unice, de la 1 ianuarie 2010. Din punctul nostru de vedere, maine este greva generala”, spune si Constantin Ciosu, secretar general al FEN.
De ce sunt nemultumite sindicatele din invatamant
Cadrele didactice sunt nemultumite de ordonanta de urgenta aprobata de Guvern care ingheata salariile bugetarilor pana la sfarsitul anului si de recenta rectificare bugetara prin care invatamantul a pierdut fonduri importante. In plus, profesorii nu au primit nici marirea de 5% promisa inainte de alegeri. In acest context, profesorii vor avea de ales intre disponibilizari sau salarii mai mici cu 20%, spun sindicatele.
Sindicalistii afiliati la FSLI, Federaþia Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Alma Mater au anuntat inaintea acestei intalniri ca sunt dispusi sa renunte la greva numai daca se creeaza premisele respectarii legilor in vigoare.
„Nu renuntam la greva decat daca suntem asigurati ca se respecta legile in tara asta, pentru ca, pe langa anularea in mod nencostitutional a legii majorarii salariilor cadrelor didactice, Guvernul a dat o serie de ordonante nejustificate si abuzive. Ne referim la ordonanta prin care sunt demisi inspectorii generali scolari, prin care se legifereaza politizarea invatamantului, la ordonanta rectificarii bugetare. Sa ne explice si noua ministrii cum se pot incadra intr-un buget de salarii mai mic decat este necesar fara sa scada lefurile si fara sa reduca din personal”, a declarat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, pentru NewsIn.
Greva in invatamant, in zilele in care ar fi trebuit sa fie sustinute tezele unice
Cadrele didactice din toata tara intentionau sa intre in greva marti, cand era programata teza unica la limba si literatura romana pentru elevii claselor a a VII-a si a VIII-a. Ei au amenintat cu greva si in zilele de 13 si 21 mai, cand sunt programate celelalte doua teze unice.
Ministerul Educatiei anuntase ca ia in calcul reprogramarea tezelor, insa sindicalistii au avertizat ca aceasta nu este o solutie: „Reprogramarea tezei nu este o solutie, pentru ca noi vom face greva in zilele cu teze unice, indiferent ca este vorba despre data de 5 mai sau 20 mai. Ideea este sa boicotam examenele nationale, adica si bacalaureatul si titularizarea. Aceasta asa-zisa rezolvare pe care a gasit-o ministerul, respectiv reprogramarea examenelor, nu va face decat sa incinga spiritele printre profesori”, anunta Federatia Educatiei Nationale.
Traian Basescu start la pus cenusa in cap
„Imi asum, alaturi de clasa politica, eroarea promulgarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Este o lege care, urmare a evolutiei crizei, nu a mai putut fi aplicata. La ora la care legea a fost votata, nu se cunostea situatia economica dificila pe care avea sa o aduca criza economica”, a afirmat, luni, presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.
Traian Basescu despre greva profesorilor:
• Incep cu mentiunea ca aceste actiuni de protest ale cadrelor didactice sunt rezultatul unor decizii ale clasei politice si nu ale unor decizii ale elevilor si parintilor. De aceea apreciez ca disputa dintre sindicatele profesorilor, pe o parte, si profesori si parinti, pe cealalta, ar trebui sa se mute intre profesori si clasa politica.
• Imi asum, alaturi de clasa politica, eroarea promulgarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Este o lege care, urmare a evolutiei crizei, nu a mai putut fi aplicata. La ora la care legea a fost aplicata, nu se cunostea situatia economica dificila pe care avea sa o aduca criza economica.
• Dreptul constitutional la greva nu trebuie sa se transforme intr-un drept de a afecta viata a sute de mii de copii.