Profesorii mai asteapta majorarea salariilor ?
Majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta a fost amanata de Guvern pana la 1 aprilie 2009.
Executivul a luat, in sedinta de marti, decizia de a proroga termenul de aplicare a legii, care era 1 octombrie.
Sindicatele din invatamant au reactionat rapid, calificand decizia Guvernului ca fiind jignitoare.
„Decizia Guvernului de majorare a salariilor cadrelor didactice de la 1 aprilie 2009, dupa adoptarea Legii salarizarii bugetarilor, reprezinta o bataie de joc la adresa intregului corp didactic”, a declarat presedintele executiv al Federatiei Sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor.
El a anuntat ca sindicalistii sunt pregatiti ca, de luni, sa intre in greva generala.
La randul sau, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant considera atitudinea Executivului ca pe una de dispret fata de salariatii din domeniul educatiei.
„Nu vom accepta aceasta mizerie. Maine (miercuri – n.r.) ne vom reuni pentru a relua actiunile de protest, forma finala fiind greva generala”, a precizat Aurel Cornea.
Si sindicalistii din invatamantul superior considera inacceptabila decizia adoptata de Guvern. Presedintele Federatiei „Alma Mater”, Razvan C. Bobulescu, a precizat ca va fi declansata greva generala si in invatamantul superior.
Totodata, liderii sindicali au anuntat ca vor face o campanie de la om la om, astfel incat membrii Partidului National Liberal sa fie sanctionati la urne pentru atitudinea pe care au avut-o fata de corpul didactic.
Presedintele Traian Basescu a reafirmat, marti seara, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni, ca sistemul de educatie este o prioritate pentru Romania si a pledat pentru o reforma radicala a acestui domeniu.
„Daca in ultimii ani, ca urmare si a sustinerii politice pe care am dat-o, bugetul pentru educatie a crescut de la 3,8 la 5 si apoi la 6 la suta din PIB, ceea ce a permis o crestere a investitiilor in modernizarea infrastructurii, nu s-a facut nimic pentru cadrele didactice. Sistemul de salarizare a descurajat angajarea tinerilor absolventi in sistemul de educatie. Nu exista solutie pentru Romania sa-si dezvolte un sistem de educatie performant fara reforma, iar in interiorul reformei, gasirea formulelor pentru ca profesori de buna calitate sa aiba acces in educatie”, a spus seful statului.
Acesta a pledat, inca odata, pentru cresterea salariilor profesorilor si a subliniat ca a promulgat fara ezitare legea majorarii cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice, asa cum a fost validata de Parlament si Curtea Constitutionala.
Basescu: Guvernul este lipsit de onestitate
Guvernul de lipsa de onestitate, sustinand ca, desi se opune majorarii salariilor profesorilor, pe masa sefului statului s-au aflat o Ordonanta de majorare a salariilor managerilor de spitale, precum si una care marea de 4,4 ori salariile in ANL.
Presedintele a declarat ca vrea sa faca o serie de comentarii despre onestitate. El a citat o declaratie facuta de premierul Calin Popescu Tariceanu in 20 iunie 2007, referitoare la majorarea pensiilor.
Declaratia premierului, citata de presedinte a fost: „Este ceea ce si Guvernul isi doreste, dar, in acelasi timp, trebuie sa spun ca ceea ce Parlamentul a fost pe punctul de a hotari ieri nu putea fi pus in practica decat cu riscul aruncarii intregii economii in aer si a intregii evolutii pozitive a economiei”.
„Si atunci economia Romaniei se prabusea, si atunci intram in dezastru economic, dar dupa ce s-a inteles cu partidele, lucrul a fost posibil”, a spus Basescu, plecand de la respectiva declaratie a premierului.
Seful statului a adaugat ca, in baza acelei declaratii a sefului Guvernului, a avut „inspiratia sau neinspiratia” sa solicite fundamentarea cresterii pensiilor din punctul de vedere al sustinerii financiare.
„Dupa ce a facut aranjamente politice, lucrul a fost posibil, pentru ca el era posibil”, a spus Basescu.
El a tinut sa dea asigurari, referitor la cresterea salariilor profesorilor, ca „exista resurse, problema este cine are prioritate, profesorii sau clientela politica”.
Traian Basescu a amintit, in contextul in care se referea la onestite, ca a cerut o lege unitara a salarizarii in domeniul public „cand s-a propus cresterea exploziva a salariilor diplomatilor”.
„Nu s-a putut”, a adaugat Basescu, mentionand ca abia in acest moment, cand Guvernul a decis sa blocheze cresterea salariilor profesorilor, s-a vorbit despre inghetarea salariilor pana la elaborarea unei legi unitare de salarizare in sistemul public.
Seful statului a mai spus, referitor la onestitate, ca saptamana trecuta a promulgat legea de aprobare a Ordonantei 23/2007 care prevedea cresterea salariilor in domeniul sanitar intre 21% si 37%, mentionand ca prin acest act normativ se acorda foarte multe sporuri managerilor de spitale.
„As putea trage concluzia ca, dupa ce s-a facut instalarea managerilor clientelari, s-au dat mariri de salarii pentru directori”, a spus Basescu