Profesorul Weiss, pionierul meteorologiei brasovene
20 de senzori meteo masoara permanent starea vremii in zona Brasovului. Dispozitivele apartin Facultatii de Silvicultura a Universitatii Transilvania, care interpreteaza datele pentru a face prognoze privind conditiile climatice. Pionierul masuratorilor meteo brasovene este un profesor scheian care, la inceputul secolului trecut, si-a amenajat in curtea casei prima statie meteo de la Brasov.
Cunoasterea conditiilor climatice este extrem de importanta pentru activitatea cadrelor didactice si a studentilor de la Facultatea de Silvicultura. Brasovul are o traditie indelungata in domeniul masuratorilor de meterologie, spune conf. dr. Ing. Victor Pacurar – specialist in Meteorologie si Climatologie Forestiera la Facultatea de Silvicultura a Universitatii Transilvania.
In anii '60 profesorul universitar Marin Marcu de la Facultatea de Silvicultura a infiintat statii meteo in Poiana Brasov si in Postavarul. Impreuna cu statia de la Ghimbav, cele trei dispozitive au creat o retea meteo foarte utila in acele vremuri. Masuratorile clasice s-au pastrat si in prezent dar acum de mare utilitate sunt senzorii de ultima generatie amplasati in copaci :
Masuratorile meteorologice desfasurate in ultimii ani la Brasov nu au inregistrat valori climatologice exceptionale sau depasiri nefiresti ale mediilor climatologice anuale:
2012 a fost intradevar un an secetos dar la fel s-a intamplat si in 2003 sau in 2005 dar situatia climatologica s-a incadrat in media ultimilor 30 de ani. Schimbarile ar deveni ingrijoratoare, spun specialistii, doar in cazul in care s-ar depasi media acestor 30 de ani.
Vifor Rotar