Profil de judecător la Curtea Constitutionala
Pentru că au apărut tot felul de alte subiecte, nu am reusit să salut la timp alegerea distinsului profesorului Valer Dorneanu ca Presedinte al Curtii Constitutionale. A fost un act de dreptate.
Mi-am reamintit momentul initial, jenant, in care propunerea de a fi ales judecător la Curte a fost sabotată de Roberta Anastase si de colegii ei, după o lungă dispută si după reluarea votului. M-am bucurat să citesc, acum, comentariul semnat de Maia Teodoroiu despre judecătorul Dorneanu, semnat in Q Magazine:
Maia Teodoroiu, cel mai tânăr judecător de la Curtea Constituțională, a acceptat să îl descrie pentru cititorii Q Magazine, în câteva cuvinte, pe noul Președinte al Curții, Valer Dorneanu, ales astăzi de colegii săi, în unanimitate.
„Cunoscându-l pe domnul judecător Dorneanu, am înţeles câteva lucruri esenţiale, pe care doar teoretic le percepeam până a-mi începe mandatul la Curte, astfel:
* a fi judecător constituţional înseamnă a accepta un statut social aparte, guvernat de imperative paradoxale deseori:
* să fii în serviciul societăţii, fără a uita omul, privit individual;
* să crezi în ceea ce este drept, fără a sacraliza sau absolutiza;
* să fii drept, fără a fi rigid;
* să fii ferm în aplicarea legii, fără duritate, însă;
* să cumpăneşti, fără a părtini.
Dincolo de toate acestea, judecătorul Dorneanu mi-a arătat – şi cred că ne-a arătat tuturor – cum este să fii înţelept, fără stridenţe sau orgolii. Cum poţi rămâne precaut, fără a fi, însă, indecis.
Mandatul său de Preşedinte va aduce, sper şi cred asta, un echilibru greu de clintit în activitatea deloc simplă, deloc uşoară, a judecătorului constituţional, precum şi o comunicare adecvată, internă şi externă ( cu mass-media, cu societatea civilă, publicul larg, partenerii instituţionali de dialog), a principalelor jaloane ale activităţii Curţii Constituţionale.”