Program de evaluare a riscului de boli cardiovasculare

Program de evaluare a riscului de boli cardiovasculare

0 219

Societatea Romana de Cardiologie a lansat, cu cateva zile in urma, Programul de preventie primara care permite evaluarea starii de sanatate si a riscului de a face o boala cardiovasculara fatala in urmatorii zece ani, acesta fiind aplicat in toate tarile Uniunii Europene.
Iulia Hulcer, medic primar cardiolog la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Bucuresti, a declarat ca Programul se adreseaza atat medicului de familie, cat si medicilor specialisti cardiologi, diabetologi, neurologi, nefrologi, care vin in contact cu un pacient care, in viitor, ar putea dezvolta o boala cardivasculara.
Fiecare medic din Romania va primi un kit care ii va permite sa evalueze riscul de boala cardiovasculara, dupa aceleasi proceduri existente in toate statele membre UE.
„Medicul reuseste sa faca evaluarea riscului si, in functie de procentul exprimat, se aplica masurile de preventie tipice fiecarei persoane. Solutia nu consta in medicamentele luate. Poti sa-ti imbunatatesti singur starea de sanatate”, a precizat Iulia Hulcer.
Ea a mai spus ca Romania se afla in categoria tarilor cu risc crescut de boala cardiovasculara, datele recente aratand ca inca ne situam in categoria tarilor cu rata inalta de boli cardiovasculare in populatia generala.
„Este ingrijoratoare tendinta de aparitie a evenimentelor cardiovasculare acute, de tip accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, la varste din ce in ce mai tinere”, a mai spus medicul de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Bucuresti.
Bolile cardiovasculare constituie principala cauza de deces, internare in spital si handicap fizic la nivelul populatiei adulte si varstnice din Europa, reprezentand 42 la suta dintre decesele inregistrate in randul populatiei masculine si 55 la suta in randul femeilor.
De asemenea, bolile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ jumatate din totalul deceselor, in Europa cauzand peste 4,35 de milioane de decese in fiecare an in cele 53 de state membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si peste 1,9 milioane de decese, in fiecare an, in UE.
Principalii factori de risc sunt fumatul, tensiunea arteriala crescuta si nivelul ridicat al colesterolului sanguin, factori in directa relatie cu stilul de viata individual si obiceiurile alimentare, cat si cu nivelul de activitate fizica. Alti factori de risc cardiovasculari includ obezitatea, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool si stresul psiho-social.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.