Programa pentru teza unica la limba si literatura romana, clasa a VII-a

Programa pentru teza unica la limba si literatura romana, clasa a VII-a

0 216

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat pe site-ul http://examene.edu.ro/ modele de subiecte pentru tezele cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a. Disciplinele la care se sustin teze in clasa a VII-a sunt limba si literatura romana, matematica, respectiv limba si literatura materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna.


?


Programa pentru limba romana


Programa pentru tezele cu subiect unic la disciplina limba si literatura romana vizeaza obiectivele de referinta din programa scolara pentru clasa a VII-a, referitoare la capacitatea de receptare a mesajului scris si la capacitatea de exprimare scrisa, in diferite situatii de comunicare.


Iata cateva exemple de sarcini de lucru/cerinte care pot aparea in tezele cu subiect unic la limba si literatura romana:


?


– sa recunoasca modalitatile specifice de organizare a textului epic si procedeele de expresivitate in textul liric:? identificarea structurii textelor epice si lirice: structuri in textele epice (timp, spatiu, actiune, personaje) si lirice (concordanta dintre forma fonetica si grafica a poeziei si ideea transmisa de aceasta); identificarea masurii, a tipurilor de rima si de ritm invatate; identificarea si explicarea rolului unor procedee de expresivitate artistica (epitet, comparatie, repetitie, enumeratie, metafora, antiteza1) in texte la prima vedere; identificarea si explicarea sensului figurat al unor cuvinte din texte la prima vedere; identificarea unor trasaturi ale genului epic si liric in texte studiate sau la prima vedere; identificarea unor trasaturi ale genului epic sau liric in texte apartinand urmatoarelor specii literare studiate: balada culta, nuvela, imnul.


?


– sa sesizeze corectitudinea si valoarea expresiva a categoriilor gramaticale si lexicale invatate, intr-un text dat: sesizarea rolului semnelor ortografice si de punctuatie din textul dat; identificarea categoriilor morfologice si sintactice2 si a rolului utilizarii lor intr-un text dat; sesizarea schimbarii semnificatiei unor cuvinte in functie de contextul in care apar; stabilirea relatiilor de sinonimie, antonimie, omonimie si polisemie intr-un text dat; explicarea sensului unor paronime; identificarea mijloacelor de imbogatire a vocabularului in cuvinte formate prin derivare (cu sufix, cu prefix, derivare parasintetica), prin compunere sau prin? schimbarea valorii gramaticale/ conversiune; identificarea si explicarea pleonasmului; despartirea cuvintelor in silabe; indicarea numarului de silabe ale unui cuvant; identificarea diftongului, a triftongului sau a hiatului in cuvinte din text; identificarea tipurilor de propozitie (principala, secundara; regenta, subordonata) si a raporturilor de coordonare si de subordonare in propozitie si in fraza.


?


– sa citeasca o varietate de texte literare sau nonliterare, demonstrand intelegerea sensului acestora: identificarea ideilor/ unor idei principale intr-un text literar sau nonliterar la prima vedere; relationarea idee principala – idee secundara intr-un text dat; identificarea unor trasaturi ale personajelor din texte la prima vedere.


?


– sa utilizeze corect si nuantat neologismele, categoriile semantice invatate: alcatuirea unor enunturi in care sa utilizeze corect si adecvat contextului: antonime, sinonime, omonime, paronime si cuvinte polisemantice; utilizarea adecvata in context a neologismelor; reformularea unor enunturi care contin cuvinte repetate (prin folosirea sinonimelor) sau exprimari pleonastice.


?


– sa organizeze secventele textuale in functie de o cerinta specifica: elaborarea de raspunsuri adecvate cerintei formulate, cu folosirea adecvata a paragrafelor, a modurilor de expunere, a conventiilor/ specificul tipului de text indicat.


?


– sa utilizeze corect flexiunea nominala si verbala in textul scris, utilizand corect semnele ortografice si de punctuatie.


?


– sa adapteze redactarea la capacitatea de receptare a destinatarului, utilizand o structura grafica adecvata tipului de redactare realizat.


?


– sa redacteze texte diverse, folosind diferite modalitati pentru realizarea expresivitatii textului.


?


– sa-si exprime, in scris, opinii si atitudini: – exprimarea unui punct de vedere personal referitor la un text sau la o tema adecvata varstei; redactare nuantata in raport cu structura si motivatiile personale; prezentarea unor modele reprezentative pentru varsta si optiunile personale (din familie, din scoala, din? societate; personalitati din diferite domenii, personaje); comentarea semnificatiilor unei secvente dintr-un text dat sau a semnificatiei titlului acestuia. (sursa: www.edu.ro).


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.