Programe pentru cadre didactice
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor lanseaza licitatie deschisa pentru propuneri de proiecte pentru „Dezvoltarea formarii continue a cadrelor din invatamantul preuniversitar” in cadrul programului de Coeziune Economica si Sociala, Phare 2005.
Schema de finantare nerambursabila va sprijini organizatiile eligibile din toata tara care propun programe de formare pentru profesorii si managerii din liceele din mediul rural si care sa conduca la:
• Dezvoltarea abilitatilor de management a cadrelor didactice aflate in pozitii de conducere, consiliere si control din invatamantul preuniversitar care lucreaza in liceele din mediul rural;
• Dezvoltarea profesionala a profesorilor din liceele din mediul rural, conform noilor curricule flexibile si diversificate.
Schema de finantare nerambursabila va avea doua loturi:
Lot 1 – Programul pentru manageri, care va sprijini programe de formare pentru dezvoltarea abilitatilor de management ale personalului didactic cu functii de conducere, indrumare si control din invatamantul pre-universitar care isi desfasoara activitatea in liceele din mediul rural, pe baza rezultatelor analizei nevoilor de formare si a cerintelor privind managementul in educatie si formare.
Lot 2- Programul pentru cadre didactice care va sprijini programe de formare pentru dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice din liceele din mediul rural, in concordanta cu noile curricule flexibile si diversificate, pe baza rezultatelor analizei nevoilor de formare si a principiilor privind educatia si formarea.? Bugetul disponibil pentru aceasta licitatie deschisa este de 1 milion EURO (din care 750.000 Euro din fonduri PHARE si 250.000 Euro de la bugetul de stat), cu urmatoarea alocare:
– Lotul 1 -? Programul pentru manageri:?????????? 240.000 EURO;
– Lotul 2 – Programul pentru cadre didactice:?? 760.000 EURO
Marimea finantarilor care pot fi acordate pentru proiectele propuse poate fi intre minim 35.000 EURO si maxim 65.000 EURO, reprezentand maxim 97% din bugetul total al proiectelor. Diferenta (3%) trebuie acoperita din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor acestuia sau din alte surse decat cele provenind din bugetul Comunitatii Europene.
Pot solicita finantari persoane juridice romane, non-profit sau orientate spre profit, publice sau non- publice, care depun o cerere fie ca solicitant individual, fie in parteneriat si astfel de organizatii pot fi: Case ale Corpului Didactic, universitati, fundatii, asociatii profesionale, ONG-uri si alte organizatii relevante de formare sau consultanta, care au ca obiect de activitate pregatirea, perfectionarea si dezvoltarea profesionala a personalului didactic din invatamantul preuniversitar, precum si organizatii/institutii care implementeaza programe internationale la care Romania participa sau programe cu finantare internationala al caror beneficiar este Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Solicitantii eligibili trebuie sa propuna programe de formare profesionala pentru cadrele didactice sau managerii liceelor din mediul rural, care raspund nevoilor de formare specifice si care indeplinesc conditiile prezentate in Ghidul Solicitantului.
Programele de formare propuse trebuie sa fie organizate pentru min. 80 de persoane si sa asigure? un numar de min. 90 de credite transferabile pentru fiecare participant.
Durata proiectelor propuse nu trebuie sa depaseasca 12 luni.
Termenul limita de depunere a cererilor de finantare este 17 septembrie 2007, ora 16.30 si se vor depune la sediul Centrului National de Formare a? Personalului? din Invatamatul Preuniversitar, str. Spiru Haret nr.10, cam. 32, etajul 1, sector 1.