Programul electoral al UDMR

Programul electoral al UDMR

0 445
PreÅŸedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, miercuri, programul electoral cu care Uniunea se prezintă la alegerile parlamentare, indicând printre elementele acestuia amendarea ConstituÅ£iei, reforma administrativă ÅŸi a regiunilor de dezvoltare ÅŸi menÅ£inerea cotei unice de impozitare de 16%.
El a precizat că programul electoral al UDMR are două segmente importante – unul care se referă la drepturile minorităţilor naÅ£ionale, drepturile ÅŸi problemele comunităţii maghiare, iar altul legat de problemele generale.
"Amendarea ConstituÅ£iei este o prioritate zero, este o urgenţă majoră. Cred că noul Parlament, dacă se poate asigura pentru amendarea ConstituÅ£iei o majoritate de două treimi, trebuie să facă acest lucru chiar din prima zi după constituire, fiindcă după 2003, după amendarea ConstituÅ£iei, vede toată lumea care sunt acele probleme din ConstituÅ£ia României care trebuie amendate, modificate. Raporturile între instituÅ£iile fundamentale, între Parlament ÅŸi Guvern, între Guvern ÅŸi PreÅŸedinÅ£ie sunt extrem de importante ÅŸi acolo unde lucrurile nu funcÅ£ionează trebuie corectate ÅŸi nu trebuie corectate pentru partide politice, pentru oameni politici, ci în folosul societăţii româneÅŸti, fiindcă altfel deciziile luate la nivel parlamentar, guvernamental nu pot fi puse în aplicare eficient ÅŸi în folosul binelui comun", a spus Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, UDMR vizează modificarea fiecărui articol din ConstituÅ£ie.
"Nu există un articol care nu trebuie modificat ÅŸi nu există un capitol care nu trebuie modificat. Aproape toate prevederile constituÅ£ionale trebuie regândite, trebuie revăzute fiindcă vedem foarte, foarte multe lucruri care nu merg, au originea în ConstituÅ£ie ÅŸi în relaÅ£iile neclare între instituÅ£iile fundamentale. (…) Sunt foarte multe aspecte (n.r. – care trebuie modificate), de la Curtea ConstituÅ£ională ÅŸi până la administraÅ£ia locală, toate aceste relaÅ£ii ÅŸi instituÅ£ii trebuie regândite fiindcă se văd, după 10 ani, problemele ConstituÅ£iei actuale", a explicat preÅŸedintele UDMR.
Kelemen Hunor a susÅ£inut că trebuie luată o decizie în ceea ce priveÅŸte republica prezidenÅ£ială sau parlamentară, punctând că "o republică semi-prezidenÅ£ială nu este funcÅ£ională". În opinia sa, bicameralismul ar trebui păstrat, dar atribuÅ£iile celor două Camere ale Parlamentului ar trebui separate în totalitate.
"Noi credem că trebuie să fie Camera DeputaÅ£ilor pentru regiuni, unde regiunile, judeÅ£ele, regiunile de dezvoltare sunt reprezentate ÅŸi Senatul se va ocupa doar de dezvoltare regională, politică externă, politica de apărare, siguranÅ£a naÅ£ională ÅŸi ordine publică ÅŸi desigur ÅŸi bugetul, pentru că cele două Camere trebuie să aibă un cuvânt de spus", a arătat preÅŸedintele UDMR.
 
Kelemen Hunor a susÅ£inut că, după amendarea ConstituÅ£iei, în România ar trebui realizată o reformă a regiunilor de dezvoltare economică.
"Eu cred că acest lucru trebuie făcut în 2013, în aÅŸa fel încât pentru perioada bugetară 2014-2020 să fie pregătită România cu regiuni de dezvoltare economică regândite, restructurate, reformare, fiindcă problema absorbÅ£iei fondurilor comunitare undeva are rădăcina ÅŸi în aceste regiuni economice stabilite în 1999-2000 care nu au fost făcute după niÅŸte criterii coerente.
Credem că regândirea regiunilor de dezvoltare trebuie să Å£ină cont de relaÅ£iile tradiÅ£ionale, economice, sociale, culturale între diferite regiuni, fiindcă altfel absorbÅ£ia fondurilor nu va fi posibilă", a declarat el. PreÅŸedintele Uniunii a afirmat că actuala formă de organizare a regiunilor de dezvoltare nu este viabilă.
"În jur de 13-14 până în 16 regiuni de dezvoltare ar fi pentru România o formulă prin care am putea dezvolta societatea românească ÅŸi am putea atrage fonduri europene care vor fi în jur de 31 de miliarde de euro pentru 2014-2020, comparativ cu bugetul României pentru un an undeva în jur de 38-39 de miliarde de euro", a indicat Kelemen.
El a menÅ£ionat că trebuie făcută ÅŸi o "reformă administrativă foarte substanÅ£ială ÅŸi foarte bine gândită, care trebuie să pornească de la necesităţile comunităţilor locale ÅŸi de la posibilitatea administraÅ£iilor locale – primăriilor ÅŸi consiliilor judeÅ£ene – de a pune în aplicare acele proiecte comunitare fără de care România nu va avea ÅŸansa să fie mai aproape de ţările mai dezvoltate din UE". PreÅŸedintele UDMR a adăugat că trebuie să se facă ÅŸi o reformă fiscală. "Fără o reformă fiscală pentru perioada imediat următoare nu putem să ne gândim la o creÅŸtere economică sustenabilă ÅŸi sănătoasă. Noi vom opta pentru a păstra cota unică cel puÅ£in pentru o perioadă de doi ani ÅŸi în această perspectivă trebuie făcută o analiză serioasă, un studiu de impact. (…) Noi vorbim în acest moment de cota unică de 16%, dar nu neg că există ÅŸi la noi discuÅ£ii, sunt voci care spun că ar trebui să reducem la 14%, la 12%, fiindcă Bulgaria ÅŸi alte ţări au redus cota unică ÅŸi din punct de vedere fiscal sunt mai atractive pentru investitorii străini. Trebuie să Å£inem cont de acest lucru", a spus el.
 
Kelemen Hunor a arătat că UDMR pledează pentru reducerea CAS-ul începând cu anul viitor, atât pe partea angajatorului, cât ÅŸi pe cea a angajatului. "Trebuie să revenim la TVA-ul de 19% tot în perspectiva anului 2015, nu mai repede. Sigur, dacă evoluÅ£ia economică va permite, atunci din 2014, dar ÅŸi la TVA trebuie să ne gândim serios ÅŸi mai mult lucrăm pe zona economiei negre, acolo unde într-adevăr sunt foarte mulÅ£i bani care nu ajung la buget, care nu sunt în acest moment în niciun fel colectaÅ£i ÅŸi trebuie să vedem că această sumă este destul de mare din care se poate alimenta bugetul naÅ£ional", a afirmat preÅŸedintele UDMR. El a arătat că în ceea ce priveÅŸte averile confiscate în perioada comunistă acestea trebuie retrocedate în natură, punctând că despăgubirile nu pot fi plafonate.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.