Programul politic al PNL aprobat la Mamaia

Programul politic al PNL aprobat la Mamaia

0 262

Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a anuntat, joi, la Scoala de vara a TNL, ca liberalii vor aproba in sedintele CNEx si DP noul program politic liberal, care propune o serie de reforme, inclusiv una bugetar-fiscala, fiind un program alternativa la variantele prezentate de guvernarea PDL si de PSD.
„Noi, maine (vineri – n.r.), in cadrul forurilor de conducere ale PNL, Consiliul National Exexcutiv si Delegatia Permanenta, vom lua in discutie si vom aproba programul liberal, pe care noi l-am intitulat «Pentru o noua economie», titlul putand fi modificat. Obiectivul strategic al acestui program este de a trece de la statul social la statul liberal si aceasta implica o serie de reforme, reforma de natura institutionala – reforma statului, reforma fiscal-bugetara si reforma sistemului de contributii sociale, atat la pensii, cat si la sanatate”, a spus Daniel Chitoiu.
Liderul PNL a precizat ca „acest program cuprinde masuri atat pe termen scurt, in cazul ca PNL este in postura de a intra la guvernare aceste masuri sa poata fi aplicate imediat si sa aiba efecte pe anii 2011 si 2012, cat si pe termen mediu si lung, 2013 si 2016, si in continuare pe doua decenii”, explicand ca reforma sistemului de pensii si a sistemului de asigurari de sanatate presupune o perioada intre 18 si 20 de ani.
„Vom trece de la actualul sistem al principiului solidaritatii intre generatii la sistemul contributivitatii si economisirii, adica fiecare cu cat contribuie sa beneficieze si la pensie si la sanatate. In ceea ce priveste reforma statului, acesta presupune in primul rand reforma administratiei publice centrale si locale, reforma care sa se bazeze pe reducerea statului birocratic-clientelar, la un stat suplu, cu oameni bine pregatiti, profesionisti si eficienti, in slujba cetateanului. Reforma statului presupune o noua filosofie bugetara, un nou sistem de elaborare a bugetului de stat si o noua reforma de finantare a cheltuielilor prevazute in procesul de stat”, a mai spus Chitoiu.
Liberalul a precizat ca programul economic al PNL cuprinde 15 capitole, plecand de la fiscalitate, buget, economie, mediu de afaceri, energie, administratie, justitie, educatie, sanatate, fonduri europene, aparare si relatii externe, precizand ca pentru reforma fiscal-bugetara trebuie creat „un mediu economic atractiv”, evocand guvernarea DA si guvernarea liberala, cand „mediului de afaceri i s-a lasat posibilitatea de a se dezvolta”.
El a subliniat ca „pilonul de baza al programului economic al PNL este relaxarea fiscala si reforma administratiei fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor statului.”
„Daca am colecta 98% din taxe si impozite si am reduce evaziunea cel putin la nivelul 2007-2008, ponderea in PIB a veniturilor colectate va fi la media UE respectiv la 40-42%. Propunem reducerea cotelor de contributie sociala cu 10 puncte procentuale, de la 41 la 31%, pentru perioada urmatoare, in guvernarea 2012-2016 reducerea cotei unice la 10%, revenirea la cota de TVA de 19%, iar apoi reducerea in viitorul ciclu de guvernare de la 19% la 15%”, a mentionat Chitoiu.
El a invocat ca alte masuri economice propuse de liberali pentru relansarea cresterii economice ar fi reducerea integrala in 2011 a platii cotelor de contributie sociale pentru angajatorii care creeaza locuri de munca in plus fata de ce au in prezent, iar din 2012 reducerea cu 50% a contributiilor sociale, bonificatii pentru plata in avans a obligatiilor catre stat sau scutirea impozitului pe dividende, precizand ca aceste masuri ar genera relaxare fiscala.
Liberalii s-au reunit vineri dupa amiaza, incepand cu ora 15.00, in sedinta CNEx, sambata dimineata urmand sa aiba loc sedinta DP, reuniunile fiind organizate la Mamaia

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.