Programul SAPARD
Romania pe locul doi in UE!
Romania a absorbit 90 la suta din fondurile alocate prin programul SAPARD, respectiv 1,34 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
APDRP va plati joi, 10 decembrie 2009, ultimele sume de bani aferente acestui program, in valoare de 10,38 milioane de euro. „Cu aceasta ultima transa de plata, programul SAPARD se considera a fi incheiat, iar Romania este una din putinele tari beneficiare de aceste fonduri care a avut o absorbtie aproape integrala”, se arata intrun comunicat remis de APDRP catre Agerpres.
Incepand cu lansarea Programului, in anul 2002, si pana in anul 2006 au fost contractate 4.457 de proiecte cu o valoare totala de 1,36 miliarde de euro.
Programul SAPARD a beneficiat de o alocare financiara in perioada 2000 – 2006 de 1,52 miliarde de euro, suma ce trebuia platita efectiv pana la sfarsitul anului curent.
“Am dovedit tuturor ca Romania este perfect capabila sa cheltuiasca fondurile europene alocate, dar mai mult decat atat, programul SAPARD a insemnat inceputul modernizarii agriculturii si satului romanesc. Nu a fost usor, dar beneficiile pe care acest Program le-a adus mediului rural romanesc sunt incontestabile. SAPARD-ul este cu siguranta un mare succes pentru Romania, dar si pentru beneficiarii lui”, a declarat Mihai Gavril Vadan, directorul general APDRP.
Diferenta de 10 la suta din sumele alocate prin acest program reprezinta valoarea neangajata prin proiecte sau rezilieri de contracte.
Potrivit APDRP, rata de absorbtie la nivelul tarilor nou intrate in UE pe acest program a fost in medie de 50 la suta, Irlanda fiind singura tara care a inregistrat o absorbtie peste cea a Romaniei.
Programul SAPARD, un test de pregatire
Programul SAPARD (Special Pre-accesion Program for Agriculture and Rural Development – Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) a fost conceput pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara.
Scopul principal a fost de a asigura crearea unor produse competitive si de a se evita efectele negative ce ar fi putut aparea daca Romania nu ar fi fost pregatita din punct de vedere economic, institutional si legislativ pentru aderare.
Uniunea Europeana a alocat tarii noastre, pentru acest program, 1,14 miliarde de euro, dar din aceasta suma, 75 la suta reprezinta totalul fondurilor publice, restul de 25 la suta fiind suportat de Guvernul Romaniei, mai precis 356 de milioane de euro.
In afara de aceasta alocare, proiectele care au necesitat cofinantare privata au atras fonduri, din partea beneficiarilor, de peste 800 de milioane de euro.
Conducatorii si specialistii implicati in aplicarea acestui Program nu dau decat date seci, fara a face o analiza a impactului aestuia asupra Agriculturii romanesti.
Fara indoiala au fost si pot fi subliniate cateva reusite dar impactul general este foarte departe de asteptari.
Fara o strategie nationala in domeniul, fara o implicare corecta a administratiei centrale, locale sau judetene, care nu a reusit sa depaseasca faza unei birocratii sufocante, Programului SAPARD ramane o bifa atat pentru UE cat si pentru clasa politica romaneasca. Doar insistenta si ingeniozitatea intreprinzatorului roman a salvat acest program lungit si prelungit (aplicare) tocmai pentru a consuma fondurile cu trei ani dincolo de momentul aderarii Romaniei.