Proiectele europene pot aduce majorari de salariu

Proiectele europene pot aduce majorari de salariu

0 228

Ministerul Muncii a lansat un proiect de OUG prin care angajatii din institutiile publice care se ocupa de proiectele finantate din fonduri europene ar putea primi majorari de salariu de 75 la suta, costurile urmand sa fie suportate din fondurile proiectului, si nu de la bugetul de stat.
La elaborarea proiectului de ordonanta de urgenta, specialistii Ministerului Muncii au avut in vedere posibilitatea ca maximum 85 la suta din veniturile salariale ale persoanelor care asigura managementul si implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune sa fie rambursate de catre organismele comunitare, fiind definite ca si cheltuieli eligibile in cadrul acestor proiecte.
Astfel, pentru a evita totodata ca angajatii „cu expertiza” in managementul si implementarea proiectelor finantate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, sa plece din institutiile publice, reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) propun ca acestia sa primeasca un plus de 75 la suta din salariul de baza, doar pentru perioadele in care lucreaza la proiecte.
Bugetarii care pot ajunge la aceasta crestere salariala sunt cei din autoritatile administratiei publice centrale, din institutiile publice din subordinea acestora si din autoritatile publice locale, cu conditia sa faca parte din echipele de proiecte finantate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile.
Proiectul de act normativ limiteaza numarul celor care pot face parte dintr-o echipa de proiect, precum si numarul proiectelor finantate din astfel de fonduri din care un functionar poate face parte simultan.
„Pentru fiecare proiect contractat din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, conducatorul institutiei nominalizeaza, prin ordin, persoanele care fac parte din echipa de proiect”, se arata in textul proiectului de act normativ, o singura persoana putand fi nominalizata in maximum patru proiecte.
Bugetarii inclusi in astfel de proiecte „beneficiaza de o majorare de pana la 75 la suta aplicata la salariul de baza lunar, proportional cu timpul efectiv alocat realizarii activitatilor pentru fiecare proiect, indiferent de numarul de proiecte in care este implicat, fara a depasi durata maxima de lucru prevazuta de normele legale in vigoare”.
Coordonatorul, managerul sau seful de proiect „semneaza fisele de pontaj care atesta timpul efectiv lucrat in cadrul fiecarui proiect, pentru fiecare dintre persoanele nominalizate”. Majorarea salariala se acorda de la data semnarii contractului de finantare si numai pe durata de implementare a proiectului. Demnitarii si inaltii functionari publici nu pot primi majorari de salarii daca au legatura cu proiectele finantate din fondurile europene, ei nefiind vizati de proiectul propus de MMFPS.
„Cheltuielile cu salariile personalului din echipele de proiect, inclusiv contributiile salariale suportate de catre angajat si angajator, pot fi rambursate de autoritatea finantatoare, in conformitate cu regulile de eligibilitate aplicabile si cu procentul de co-finantare stabilit in contractul/acordul de finantare semnat cu autoritatea finantatoare. Pentru persoanele implicate in mai multe echipe de proiecte, rambursarea cheltuielilor se face pentru fiecare proiect in parte, proportional cu timpul efectiv realizat, conform fisei de pontaj”, se mai arata in proiectul MMFPS.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.